Кестените лекуват от лениви черва до анемия

Кестени

Плодът на кестена е много богат на нишесте. От средата на миналия век е основен източник на храна на много хора. Кестенът (сладък кестен) е родом от Южна Европа, но също така вирее в Северна Африка и Западна Азия.

Кестенът принадлежи към семейството на буковите растения, има дълъг живот и достига до 25 метра височина. Има голям дънер, широка корона и зелени листа с продълговата форма. Неговият цъфтеж е през лятото и плодовете кестени са основно четири сорта.

Консумират се пресни или захаросани, сушени или под формата на брашно и конфитюр.

Свойствата на кестена

Кестенът /ядливият/ е типичен есенен плод и се характеризират с жилава кафява кожа с форма на кръг от едната страна и гладка маса отвътре. Има много приятен вкус, високо съдържание на калории и затова не е подходящ за тези, които спазват диета. Кестенът е богат на скорбяла, питателен е и възпроизвежда енергия, но и не само това. Притежава още голям процент от минерали като калий, който действа като антисептик и укрепва мускулите и жлезите; фосфат (Калцифициращият) - от съществено значение за формирането на клетката; сяра – действаща антисептично и като дезинфектант, особено важно за здравината на костите; натрий - полезен за храносмилането и от съществено значение за усвояването на храната; магнезий - реално балансиране на настроението и регенератор на нервната система; калций - от съществено значение за образуването на кости, кръв и нерви; хлор - важен за здравето на зъбите и сухожилия; желязо - за добро кръвообращение.

Поради съдържанието си на витамин B и фосфор кестенът помага за балансиране на нервната система, а калият помага на храненето. Кестеновото брашно е полезно за тези, които страдат от жълтеница. Той съдържа толкова много целулоза, че да се избегне проблемът с ленивите черва и тъй като е тоник за венозната система, е особено подходящ, ако имате предразположение към разширени вени или хемороиди.

Кестен

Освен това плодовете са много богати на въглехидрати, имат енергийни свойства и следователно са много ефективни при физическата и интелектуалната астения за спортисти или на хора, подложени на стрес, но не се препоръчва за диабетици. Наличието на захари в кестена е като алтернатива на храна за деца с алергия към кравето мляко или лактоза.

Брашното се използва за направата на десерти и супи за нуждите на набавяне на въглехидрати дори и при пациенти, които са показали непоносимост към дадени храни. Влакното, съдържащо се в плода, се счита за много важно и има положителен ефект върху чревната перисталтика, влия благотворно на микрофлората и върху намаляването на холестерола.

Кестенът се използва успешно в случаи на анемия, изтощение и за храна на бременни - силата на неговия принос е фолиевата киселина, която се препоръчва, за да се предотвратят някои малформации на плода.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати