Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ядливите цветя и в кои ястия да ги добавяте

Ядливите цветя и в кои ястия да ги добавяте

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74808
Ядливи цветя

Тази статия има за цел да покаже кои цветя могат да се използват за готвене. Още преди хиляди години хората използвали цветята в различни ястия, салати и напитки. В последно време се заговори за това кои цветя може да използваме в нашите ястия. Цветята се използват както като продукт за дадено ястие, така и за украса. Някъде даже ги замразяват в кубчета лед и ги използват за украса на напитките.

Важно е обаче, когато купуваме от пазара или късаме от градината, да знаем какво ядем, защото както при гъбите, така и при цветята има отровни. Както предполагам знаете, всички цветове на зеленчуци и ароматни растения са ядливи.

В Япония често използвани са хризантемите, в Европа - латинките, теменужките и маргаритките. Там тези цветя най-често се използват за салати и за украса на ястия.

Готвачите от средния изток използват вече много години розите в кулинарията. Събират ги по изгрев слънце от обширните полета на Либия и ги преработват на място, за да не се загуби ароматът им. Използват розовата вода за направата на екзотични сладка, които поднасят с кафето.

Повечето рози са ядливи, но както всички останали цветя трябва да се измият старателно и да се избягва бялата част, която се намира в основата на розите, защото тя горчи. Също така избягвайте рози, напръскани с пестициди. И така, нека изредя всички цветя, които можете да използвате в кухнята си:

1. Пореч

Пореч

Цветовете му имат син цвят и наподобяват звезди. Може да се използва за пуншове, студени супи, сорбета, запеканки от кашкавал и извара, за торти и др. Младите листа могат да се добавят към супи или печени меса, малко преди да се приключи с горвенето;

2. Невен

Невен

Както знаете има малки цветове с жълто-оранжев цвят. Може да се използва при приготвянето на супи от месо и риба, в ястия с макарони и ориз, както и в салати;

3. Лилия

Нейните листа и тичинки много добре подхождат за украса на салати и торти. Може и да се захаросат;

4. Мушкато

Мушкато

С неговите цветове и тичинки може да се поръси десерт. Може да се използват също и за коктейли и напитки и да се замразят в кубче лед. Може да ароматизирате с мушкатото варени плодове като ябълки и круши.

5. Лавандула

Лавандула

Цветовете и листата на лавандулата чудесно подхождат в чаша шампанско. Могат да се използват в шоколадови десерти, торти и сладкиши. Може да ги използвате и когато правите винен сос, печени меса и рагу.

6. Маргаритка

С листата на маргаритката може да поръсите салата, отворен сандвич. Може да се поръсят върху варени зеленчуци малко преди поднасяне. Може да ги сложите и в ястия с макарони и ориз.

7. Латинка

Латинка

Латинката има леко лютив вкус. Може да се използва за поръсване на салати. Използва се също в запеканки с кашкавал, сирене и извара, както и в кишове.

8. Роза

Рози

С листата и пъпките на розата могат да се украсяват сладоледи и сладкиши. Когато се захаросат, листата на розата могат да се използват за украса на торти.

9. Теменужка

Ядливите цветя и в кои ястия да ги добавяте

Младите листа на това цвете се използват за салати, защото са много вкусни. С цветовете на теменужките могат да се украсят сладоледи и торти, ако са захаросани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest