Кои са добри и лоши храни – да разсеем митовете!

Кока-кола

Информацията, която получаваме ежедневно, ни бомбардира с различни гледни точки – кое е полезно и кое не. Е, да видим...

1. Ябълков сок срещу Кока кола

Ябълков сок

Ако мислите, че Кока кола съдържа повече калории, отколкото има в ябълковия сок, по-скоро грешите. Въпреки че с право газираните напитки са забранени от всички диетолози, знайте че ябълковият сок не съдържа по-малко захар, отколкото може да има в колата. Напротив - има повече. Ако наистина искате да избегнете калориите, водата е най-добрата напитка.

2. Пуканките не са добра храна за вашето здраве

Чаша пуканки съдържа 300 мг антиоксиданти в сравнение с една ябълка, която има само 160 мг. Лошата репутация на пуканките, която е създадена, изобщо не е вярна! Ако пуканките са натурални, са си отлична храна, която може да успокои глада ви.

3. Напълно премахване на сиренето

Знаем е, че сиренето е източник на холестерол. И все пак не трябва да забравяме, че също е отличен източник на калций, който е от съществено значение за нашите кости. Знайте, че 100 г порция сирене съдържа 750 мг калций в сравнение с 133 мг мляко.

4. Премахване на виното

Червено вино

Прав е този, който казва, че по-важното е дозата. Една чаша на ден всъщност се отразява добре на организма. Виното съдържа полифеноли, които помагат на кръвоносните съдове.

5. Обезмаслено мляко срещу пълномаслено мляко

Разбира се, наличието на мазнини е по-ниско в обезмасленото мляко и това е факт! Но не и витамин D. Освен това да се има предвид, че за да се даде повече вкус на мазнините в млякото, се използват подсладители, които никак не са полезни.

6. Не повече от 3 яйца на седмица

Яйца

В действителност не е доказано. Въпреки че жълтъкът е богат на холестерол, приемът с храната има малко влияние върху нивото на холестерола в кръвта. Голяма част от организациите, които се занимават със сърдечните проблеми в Европа и по света, не са установили ограничение за броя на яйца за консумация. Добре е да се спазва балансирана диета.

7. Зеленчуците - варени или сурови?

Тези храни, приготвени в големи количества вода, губят витамин С и фолиева киселина - всичко е вярно. Но тази загуба може да бъде намалена, ако зеленчуците не са нарязани на малки парченца и се бланшират във вряща вода. По-добре е, ако готвенето се извършва чрез обработка с пара. Други хранителни вещества като фибри, ликопен в доматите и други антиоксиданти остават независимо от готвенето.

8. Суши срещу сандвич

Ако говорим за калории - то оризът и нишестето, съдържащи се в сушито, съдържат 60 г захар, докато сандвич - само 37 г.

9. Мед или захар

Мед и захар

Идеята е, че те са много подобни един на друг, но в действителност медът е за предпочитане. В него количеството на полезни вещества за организма са повече. Но добре е да се знае, че една чаена лъжичка от меда съдържа 25 ккал в сравнение със захарта - 16 ккал.

10. Солени бисквити вместо хляб

Не! Бисквитите са прости заместители и фалшиви съюзници на тънката линия. Имат по-висок прием на калории в сравнение с малък сандвич.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати