Еврейска кухня - традиция от хилядолетия

Еврейски сладки

В продължени на векове евреите, пътувайки по света от държава в държава, са разпространявали своите обичаи, съдове за готвене и рецепти. В резултат се е получила разнообразна кухня и въпреки това съобразена с правилата на основния закон на юдаизма - кашрута. Според Тората кашрутът определя храните, които могат да консумират евреите. Те, от своя страна, се наричат, кашерни.

Измежду животните всяко, що има копита и е с разцепени копита и преживя, него да ядете. Обаче от ония, които имат разцепени копит, да не ядете следните: камилата, питомния заек, дивия заек и свинята(Библия, Трета глава, Мойсеева, Левит, гл.11).

Поради тази причина евреите не се хранят със свинско и заешко месо. Животните се колят от духовно лице шохет, който е, така да се каже, специалист в клането и който гарантира, че то ще бъде умъртвено безболезнено и по този начин в кръвта му няма да попаднат токсини, отделяни при стреса. Според традициите се забранява съвместното приемане на млечни и месни продукти. Не е прието даже да се използват едни и същи съдове при готвене. Евреите използват само растително олио и никога не пържат, а само задушават.

Евреите преселници са разделени на две основни групи: сефаради (обитавали Средиземноморието, Близкия и Далечния Изток) и ешкенази (от Германия, Франция, Русия и Източна Европа). В менюто на сефарадите влизали храни, характерни за южните страни (зехтин, патладжан) в комбинация с източни вкусове като турските [сиропирани сладкиши].

Еврейска кухня

За ешкенази са характерни по-тежки ястия, подходящи за хладния климат на северните страни: супи, варива, яхнии, кнедли, сладкиши и хлябове с плънка. Българските евреи са съхранили традициите на сефарадската кухня.

Събота е празничен ден за евреите - Шабат, и се приготвя празнична вечеря. Богати са трапезите и по време на другите праздници - Песах, Пурим, Ханука. По време на честване на Песах се забранява консумацията на храна с квас в памет на бягството на евреите от Египет, когато не са разполагали с време, през което да изчакат хлябът да втаса. Може да се консумира само безквасна питка, наречена маца. Понякога тя може да се стрие и от нея да се приготвят различни печива. Не е позволена даже бира заради бирената мая.

Сладките са логичен резултат от събирани рецепти в продължение на столетия странствания. Всеизвестни са сладките латекс, приготвени от картофено тесто. Прочутият еврейски масапан представляват бонбони, приготвени от сварен, белен и смлян бадем и се поднася при тържествени случаи. Традиция е в края на храненето да се поднася чай или кафе.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати