Фоа гра - тъмната страна на изискания деликатес

Гъши дроб

Терминът Фоа гра от френски означава мастен черен дроб от патици и гъски. За производството на гъши дроб работници насилствено вкарват в гърлата на мъжки патици два пъти всеки ден до 2 кг зърно и мазнини в стомасите им или три пъти на ден за гъските. Този метод се знае като сондиране и се извършва с помощта на тръба.

Насилственото хранене причинява набъбване на черния дроб на птиците до 10 пъти от нормалния им размер. Черният дроб естествено тежи около 50 г, а за да се класифицира като гъши дроб индустрията изисква той да се претегля и да бъде с тегло не по малко от 300 г.

Методът стресира птиците, те изпитват затруднение при движение и често се атакуват една друга, поради разтягането на коремите им и препълване на черния им дроб. Тези птици може да се отглеждат в малки отделни клетки или претъпкани в птицеферми и навеси. При процеса някои патици умират от аспирационна пневмония, която се случва при задавяне със зърната или собственото им повръщано.

Освен подобно заболяване, насилствено хранените птици могат да заболеят от увреждане на хранопровода, нарушена чернодробна функция, гъбични инфекции и топлинен стрес.

В проучване направено на птици, хранени за увеличаване на гъшия им дроб, е с резултат от 20% смъртност спрямо тези на контролната група птици, които не са били насилствено хранени. Производството на Фоа гра е толкова жесток процес, че в Калифорния дори е забранен.

Пастет от Гъши дроб

Насилственото хранене на животни е против закона на много страни, от които са: Израел, Германия, Норвегия, Великобритания и Индия, където е забранен и вноса на гъши дроб.

Гъшият дроб е популярен и добре познат деликатес от френската кухня. Вкусът на Фоа гра се описва като маслен, богат и деликатен, което го различава от обикновения дроб. Използва се в кулинарията в мусове, дипове, пастети или сготвен цял.

Франция и Унгария са основните производители на Фоа гра, но любопитното е че през 2011 г България е била втората страна по производство на гъши дроб. България започва производството през 1960 г с угоени над 5 милиона патици.

През 2015-2016 г Франция произвежда около 75% от световното производство на гъши дроб, но поради открити огнища на птичи грип се стига до забрана за френски износ от много държави, сред които са Китай, Египет, Алжир, Япония, Мароко и др.

Гъшият дроб е разглеждан като луксозно гурме ястие. Във Франция се консумира най-вече на празници като Коледа, Нова година и на специални поводи, но и от не малко хора той се консумира ежедневно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
цветослава киркова
Интересна статия !
0
1
Теодора Мещерова
Какво ли не прави човек за пари! Това е отвратително!
1
0