Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»От кои плодове да се откажем през зимата

От кои плодове да се откажем през зимата

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
От кои плодове да се откажем през зимата

Зимата ни застигна с пълна сила, магазините са пълни с пресни плодове и зеленчуци, но ние държим да изразходваме запасите от компоти и туршии.

Доколко обаче са полезни тези дарове на природата? Още от социализма е останала една абсолютно неправилна традиция, свързана донякъде и с икономическата ситуация.

Че пресните плодове и зеленчуци се консумират през лятото, а през зимата трябва да се ядат туршии и компоти.

Експерти от Световната здравна организация препоръчват за профилактика на много заболявания да се консумират не по-малко от 400 грама плодове и зеленчуци дневно.

От кои плодове да се откажем през зимата

Добре е те да са различни, защото всеки плод и зеленчук има само някои полезни вещества. Съчетанието им осигурява на организма всички полезни минерали и витамини.

Авокадо например, за разлика от много други плодове, съдържа много полезни ненаситени мастни киселини. Много хора смятат, че плодовете са доставчик на всички витамини, но това не е така.

Те съдържат основно витамин С, фолиева киселина и бета-каротин, който се преобразува във витамин А. Но витамин D, който е особено необходим на тялото през зимата, не може да бъде открит в плодовете, той се съдържва в яйцата, кравето масло, хайвер и дроба от треска.

През зимата купувайте това, което е традиционно за страната – моркови, цвекло, зеле, ряпа, лук, които се запазват през целия сезон без консерванти. За организма са необходими още и домати, чушки, салата.

Доматите могат да бъдат заменени с доматен сок. Хапвайте също така цитрусови плодове. Ако можете да си позволите, купувайте пресни плодове.

Единственото изключение е киселото зеле – полезните вещества в него се усвояват по-добре след процеса на ферементация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest