Монстера - микс от екзотични вкусове

Монстера - микс от екзотични вкусове

Ако сте отявлен почитател на плодовете и зеленчуците, обаче често ви се случва да чувате за нови и неизвестни за вас такива, не се чудете- светът е пълен с изненади. Тук ще ви запознаем с плод, които обаче е по-вероятно да бъде познат от любителите на декоративни растения, отколкото от любител-кулинар.

Монстера е растение, което вирее във влажна и сенчеста среда. Най-често може да се намери в тропическите гори около Мексико и Колумбия. Оптималната температура за развитието му, пък и за да има растението добра реколта, е между 20 и 30 градуса по Целзий.

Плодовете са изключително вкусни и сочни и се смята, че именно това е и един от поводите за наименоването му по този начин - в превод от латинското “monstrum” – “чудовище” или чудовищно вкусни. В Палермо пък този плод е известен под името "Лапата на лъва".

Когато го видите, първата асоциация, която ще направите е с кочан царевица, който обаче е покрит с множество люспи. Дължината на монстера е около 25 см, а самото растение може да достигне и внушителните 20 м височина.

След като отстраните люспите може да консумирате вътрешността му, която е мека и прилична на каша, която комбинира в себе си вкусовете на банан, манго и ананас. Може да разберете дали един плод е зрял, ако усетите неприятна остра миризма след премахването на люспите.

Ако обаче плода не е готов за консумиране, а вие сте решили да го опитате имайте едно наум, че в някой случаи действа като силен алерген и може да се сдобиете със силен обрив или болки в гърлото.

Освен в сурово състояние монстера може да се консумира и варен или пържен, в различни десерти и желета, както и за направата на брашно и спирт. Изключително богат е на витамин С и калций. Не се препоръчва продължителното му съхранение в хладилник.

Ако сте решили да опитате този интересен плод най-добре е да го хапнете колкото се може по-скоро след покупката му.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати