Основни хранителни вещества: Белтъчини, мазнини и въглехидрати

Основни хранителни вещества: Белтъчини, мазнини и въглехидрати

Храненето е един от основните жизнени процеси в живота на хората. Свърза се с приемането на храни, обработването им, усвояване и запасяване на организма с енергия. Има три основни хранителни вещества - белтъчини, мазнини и въглехидрати.

1. Белтъчини - те са основните градивни елементи в изграждането на клетките. Изградени са от аминокиселини, а те участват в изграждането на хормони и ензими. Точно те се отговорни за правилното протичане на химичните процеси в организма.

Белтъчините се преработват от ензимите, произведени от стомаха, панкреаса и тънкото черво. При комбиниране с други хранителни вещества се отделят киселини. Така че внимателно подбирайте и комбинирайте това, с което се храните. Прекаляването с белтъчини или казано още протеини ще доведе до нарушаване на баланса на течностите и загуба на енергия.

2. Мазнините са най-големия носител на енергия. Нужни са за хормоните, за кожата, за транспортиране на витамините. Разделят се на наситени, животински и ненаситени мазнини. Наситените мазнини са известни като лоши мазнини и водят до затлъстяване.

Основни хранителни вещества: Белтъчини, мазнини и въглехидрати

Ненаситени от растителен произход се добрите и служат за разтварянето на витамините. Мазнините играят важна роля за организма. С тях клетките се омекотяват и носят енергия на организма. С тях също не трябва да се прекалява.

3. Въглехидрати - те са главният източник на енергия, разпадат се на глюкоза, която е основния източник на енергия за мозъка и нервната система. Точно глюкозата помага на организма за изгарянето на мазнините.

Въглехидратите постъпват директно в кръвта, захранват мозъка, нервите и мускулите. Така че тази триада е от съществено значение за храненето ви, затова е нужно да сме запознати с нея.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати