Възползвайте се от лечебните ефекти на ленено масло

Възползвайте се от лечебните ефекти на ленено масло

Лененото масло, често се нарича „течно злато“ и благодарение на уникалния си състав и многобройните положителни въздействия върху здравето на човека е много популярно. Растението лен, от което се получава вискозното златисто жълто масло, е родом от Египет, Иран, Сирия и Източна Турция. Междувременно, ленено семе също се отглежда и в Европа.

Лененото масло е направено от ленено семе и може да бъде горещо или студено пресовано. Студено пресованото ленено масло е далеч по-здравословно, защото то губи най-малко витамини и хранителни вещества. Златисто–жълтият цвят на маслото се получава чрез студено пресоване. Тук и ароматът на маслото е по-вкусен и пикантен.

Ако го съхранявате за по-дълго време, не бива да има контакт със светлина и въздух, в противен случай придобива горчив и гранясал вкус. Затова е препоръчително да се купуват по-малки количества. Трайността на маслото е не по-дълъг от два месеца.

Научете повече за ефекта от ленено масло

Омега-3: Фонтан на младостта и помощник на здравето. Тайната на лененото масло или това, което го прави толкова уникално и популярно, е високата доза на омега-3 мастни киселини, които съдържа. С концентрацията си на омега-3, дори е на първо място сред всички растителни масла, и е едно от малкото масла, където концентрацията на омега-3 мастни киселини надвишава тази на омега-6 мастни киселини.

Омега-3 мастни киселини са от съществено значение за вашето здраве. Делът на омега-3 мастни киселини в лененото масло е в размер на до 70%. Това надхвърля рапично масло, което е известно като омега-3 доставчик.

Възползвайте се от лечебните ефекти на ленено масло

Лененото масло е отличен източник на енергия и осигурява здравето на клетките на тялото, като помага на клетките при транспортирането на хранителни вещества в клетките и транспортирането на токсините от клетките.

Алфа-линоленова Омега-3 също има много ползи за физическото и психическо здраве :

- Понижаване на кръвното налягане;

- Предпазва от тромбоза, инфаркти и инсулти;

- Противоканцероген ефект;

- Съсирване;

- Помага при депресия и тревожност

Ако приемът на омега-3 е твърде нисък, паметта може да се намали значително. Нищо чудно, че лененото масло се нарича еликсир- има положителен ефект върху много области на здравето.

Най-добрите и най-вкусните начини да се приема ленено семе са:

Приемът на студено пресованото ленено масло е най-здравословният начин и приемайки го студено, оптимално се възползвате от неговите положителни ефекти. Ако загрявате, то губи двойните връзки на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се изпаряват. Лененото масло не е подходящо за пържене.

Ако лененото масло е с приятен, вкусен аромат, можете да го вземете чисто - например 1-2 лъжици на ден. В допълнение, много добре се вписва към студените ястия като подправка на салата, смесена с извара или картофи. Благодарение на много високия дял на омега-3 мастни киселини, то заменя рибата без затруднения и е важна част от вегетариански диети.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати