Гулия: Съкровище в земята с много ценни качества

Гулия

В България гулията е известна и като земна ябълка. Тя е уникален кореноплоден зеленчук, природен продукт с много лечебни качества. Може да се обработва по всички начини и пак запазва лечебните си свойства.

Богата на витамини и минерали, съдържа много повече желязо от морковите, ряпата и цвеклото. В нея има калий, калций, магнезий, цинк, хром, силиций, желязо, натрий и др. минерали. С това си богатство на витамини е полезен продукт за подсилване на имунната система, ендокринната, нервната система и подобрява качеството на кръвта.

Съдържа голямо количество пектин, целулоза, мазнини, белтъчини и аминокиселини. В земната ябълка се съдържат органични поликиселини, като лимонена, ябълкова, малинова, янтърна. В комбинация с витамин С, тя пази клетките на организма от остаряване, има и силно антиоксидантно действие.

Едно от най ценните ѝ качества е, че е богата на природния аналог на инсулина - инулин. Това ѝ съдържание я прави полезна за хора, страдащи от диабет.

Земна Ябълка

Гулията помага да се възстанови зрението, помага при малокръвие и атеросклероза. Инулинът в нея има свойството да възстановява работата на стомашно-чревния тракт и да абсорбира токсичните вещества в червата и кръвта. Така тя се оказва полезна и за дейността на черния дроб и жлъчката.

Сега е сезонът на гулията, не я подминавайте и си пригответе вкусна и здравословна салата или туршия през зимата, когато доматите и краставиците не са така вкусни. Идва времето на грипните и вирусни инфекции, яжте гулия, за да се повиши защитната сила на организма срещу инфекциите, а също така ще се подобри и микрофлората в червата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати