Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кратка история на италианската паста

Кратка история на италианската паста

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74809
история на пастата

Всички обичаме да хапваме паста, нали? Но аз винаги съм се чудела, както предполагам и вие, откъде се е появило това чудо на кулинарията и кой го е измислил. Целта на тази статия е да покаже именно това.

Пастата се е появила толкова отдавна, че е почти невъзможно да се определи точната година. За 10 хиляди години, в които пшеницата се е обработвала, няма начин поне на един човек да не му е хрумнала идеята да изсуши тестото, което се получавало, като се смесят вода и брашно.

Историците посочват три нишки при развитието на макароните: цивилизациите на етруските, арабите и китайците. В египетските гробници, които са правени през IV век преди новата ера, са открити стенописи на хора, които правят фиде и това фиде им служело за изпът към света на мъртвите.

На баралефите на етруска гробница са изобразени уреди за правене на макаронени изделия. Най-вероятно, след като римляните превзели етруските градове, те усвоили не само седемдневната седмица, боевете, но и правенето на паста. Древен Рим е бил един от първите мегаполиси в света с население от над един милион души.

Паста сриба

Един от главните проблеми на градската управа бил изхранването и снабдяването на града с провизии. Трудностите не идвали точно с доставката на храна, а с това как да се запази за по-дълго време. По това време дори зърното не се запазвало дълго. Най-честата практика с пшеницата била или да се раздава на хората, или да се продава на символична цена.

С нея хората правели хляб с мая, но той също не бил много траен. И тогава дошла идеята да се вари брашното и от него да се правят галети, които издържали по-дълго време от хляба. В по-късен етап галетите намерили приложение в чорбите и варивата. В същото време богатите граждани си позволявали да правят паста с яйца, която се приготвяла с месо, риба или зеленчуци.

В кулинарната книга на човек на име Апиций се споменават няколко рецепти с паста: ястие, подобно на лазаня с риба.

Дълги традиции в приготвянето на паста имат и Китай и Япония. Последните и до ден днешен на Нова година предлагат на гостите си дълги спагети, наречени тоши- коши /от японски това означава преминаване от година в година/.

Паста

Първият източник, където е упоменато, че макаронените изделия се приготвят чрез варене, е Йерусалимската Талмуда, написана на армейски език през V век. Думата, с която е наречено това ястие, е itryah. В арабските текстове тази дума се използвала за изсушените спагети, продавани от амбуланти търговци. Арабите правели и прясна паста, но както сега, така и тогава арабите са я консумирали веднага след направата ѝ.

В средните векове пастата се разпространила и на остров Сицилия, която по онова време е била арабска колония. Необходимостта да се сушат макароните, които в южната част на Апенинския полуостров се ядели сурови, дошла от развитието на търговията и морския транспорт. Сушените макарони били достатъчно засищащи по време на дълги пътувания. Моряците от Амалфи, които пътували доста често до Сицилия, доста бързо научили начина на сушене на макароните и скоро целият Неаполитански залив бил покрит със сушени спагети.

От XVI век в цяла Италия се създали асоциации за производители на паста със строги правила. В Лигурия майсторите се наричали Маестри фиделари, Лазаняри - във Флоренция, Вермичеллари - в Неапол, Артиджани делла паста - в Палермо.

Първата рецепта за лазаня била спомената през XV век. В същия век излязла книгата на отец Бартоломео, който бил библиотекар във Ватикана, която се казвала За истинските удоволствия и благополучието, където били споменати основните типове паста.

До XVII век пастата била скъпа и труднодостъпна, защото специалният сорт пшеница, с който се правела, трябвало да се внася, а и ръчната или по-скоро крачната обработка струвала много пари. Както споменах в една от статиите за пица, тестото се месело с крака, същото важи и за тестото за паста.

Макарони

След като се появили машините за производството на всякакви видове макаронени изделия, се увеличили и посевите на специалния сорт пшеница, от който те се правели. Също така в този момент се появява и вилицата с четири зъба и това направило възможно трайното настаняване на пастата на масата на всеки италиански гражданин.

По онова време имало икономическа криза, а пастата била доста евтина, затова и хората я приготвяли по-често в домовете си. През 1770 г, думата макарони в английският език е означавала нещо съвършено и изискано. Първата машина за производство на макарони, направена в Америка, била построена от Томас Джеферсън след неговото завръщане от Европа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest