Седем съвета за здравословно хранене, които трябва да знаем

здравословно хранене

В забързаното ни ежедневие доста често забравяме да се храним здравословно. Ако наистина искаме да щадим организма си и да му даваме това, от което има нужда, трябва да следваме тези простички седем съвета.

Първият и според мен най-важният е да не пропускаме да се храним сутрин, дори да нямаме много време. Никога недейте да отлагате сутрешното хранене за обяд. Когато хапнете сутрин, ще започнете деня правилно, защото ще си набавите необходимата енергия за целия ден и ще си наваксате изгубените вещества през нощта.

блендер

Вторият, но не по важност съвет, който дават специалистите, е да приемаме повече зеленчуци. Най-малко 400 грама на ден. За предпочитане е зеленчуците да присъстват във всяко ваше ястие. Както знаете зеленчуците са богати на много витамини и минерали, затова са идеални за хапване по всяко време. Другото важно нещо при зеленчуците е, че чрез тях може да си набавите необходимите хранителни вещества, без да се налага да прибягвате до хапчета.

Третият съвет е да избягвате колкото се може повече консумирането на захар. Знам, че и вие като мен обичате да си хапвате сладкиши, торти, бонбони и всякакви други сладки изкушения, но те са вредни за организма ни и специалистите съветват да ги намалим до минимум. Според лекарите 1 или 2 пъти седмично може да хапвате сладки изкушения, но не и повече, защото не е полезно за вас. Всеки има нужда от захар в организма си, но си я набавяйте чрез плодовете, по-полезно е за вас.

Четвъртият съвет е да дъвчем бавно и внимателно храната, която хапваме. Ако поемате големи хапки и не ги сдъвчете хубаво, затормозявате стомаха, който не може да смели хубаво храната и понякога може да се стигне и до болки. Не добре сдъвканата храна намалява усвояването на полезните вещества, намиращи се в нея, което може да доведе до напълняване. Диетолози съветват да дъвчем храната си поне 20 пъти, преди да я глътнем.

здравословна закуска

Следващият, пети съвет, който ни дават специалистите е да пропуснем "бързото хранене". Всички храни, които може да намерите по улиците, в кварталните закусвални или в големи вериги за бързо хранене трябва да ги избягвате. Може да си хапнете поне един път в седмицата любимата мазна баница, но само толкова. Храните, които се продават във веригите за бързо хранене са пълни с много мазнини и сол, които са основните причинители на съвременните заболявания. Освен това, мили дами, тези храни вредят и на талията ви.

Шестият съвет е да приемаме достатъчно течности за деня. Течностите са необходими на тялото ни, за да може то да функционира правилно. Ако лятно време тренирате усилено, трябва да приемате поне по 2-3 литра течности на ден. Когато пиете течности, помагате на тялото ви да се поти, което от своя страна спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

И последният- седми, но не по важност съвет е да не пропускаме хранене. Не само пропускането на закуската може да е вредно. Това важи и за трите хранения през деня. По- добре е, ако знаете, че на обяд няма да сте си вкъщи да си приготвите сутринта или от предния ден нещо здравословно за хапване. И не си мислете, че вечерно време не е полезно да се яде- напротив. Всяко хранене е важно, за да може организма ни да функционира нормално.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати