Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да изхвърляте употребеното олио?

Как правилно да изхвърляте употребеното олио?

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1462k
Олио

Единствено ако не готвите често, има вероятност да не сте се замисляли къде и как трябва да изхвърлите олиото, което вече сте използвали и не ви е необходимо. Важно е да го направите по правилния начин, така че да не навреди нито на дома ви, нито на околната среда. Ето ви няколко подходящи идеи:

1. Ако се храните здравословно и тефлоновият тиган е вашият най-добър приятел, тогава вие почти няма да имате проблем с почистването на мазните остатъци. Единственото, от което се нуждаете, е ролка домакинска хартия, от която да откъснете едно или няколко късчета и да забършете тигана, след като е изстинал. Тях може да изхвърлите в коша за боклук;

2. Ако готвите с животинска мазнина, вероятно ще се постараете да я използвате максимално, така че, ако свършите с готвенето и ви е останала такава, която може да се почисти от хранителни остатъци, по- добре я сипете в бутилка или нещо удобно за съхранение до следващия път, когато ще ви потрябва;

3. Ако количеството останала ви препържена и непотребна мазнина е 2-3 чаши или дори повече, може преди да я хвърлите в контейнера, да я пресипете в нещо, от което тя няма да се излее - подходящи варианти са пластмасовите кутийки от маслини или салати да речем, които вземате в магазина и също ще изхвърлите по-късно, както и пликовете, които се запечатват отгоре (като торбичка за сандвичи например). Чак след като сте се погрижили мазнината да не се разтече навсякъде, може спокойно да я изхвърлите;

Мазнини

4. Ако притежавате ресторант или пък има някаква друга причина, поради която изхвърляте всекидневно огромни количества употребена мазнина, е добре да се замислите за малка инвестиция, която ще ви спести доста главоболия в бъдеще. Ето го и вашето решение на проблема - един варел, в който да сипвате всичко, а когато се напълни, просто да се отървете от съдържанието му по разрешен от съответните служби начин - хората, отговарящи за извозването на боклука от вашия район, ще ви насочат къде трябва да го закарате;

И колкото и да са добри нашите съвети по-добре е да не употребявате прекалено много мазнини, докато готвите, ако искате да сте здрави и мислите за холестерола в кръвта си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселина Константинова
Аз събирам мазнинката и я добавям към храната на кученцата на вилата.
0
0