Шест причини защо трябва да си водите хранителен дневник

Шест причини защо трябва да си водите хранителен дневник

Хранителният дневник е абсолютно задължителен за хора, които са решили да променят коренно начина си на хранене или като цяло да подобрят живота и здравето си. През по-голямата част от живота си ние или не спазваме никакви хранителни режими или ако пък мислим, че го правим правилно, то ние тънем в дълбока заблуда.

Попитайте своите приятели разбират ли и замислят ли се над качеството на храната, която купуват или приготвят у дома, за начина, по който тя им действа и дали не им се случва често да изпитват вълчи глад. Ако водите дневник ще видите разликите. Ето ви и няколко причини, които ще ви подтикнат да започнете тази дейност веднага.

1. Ще се научите да контролирате калориите

Когато вписвате някъде всичко, което сте изяли през деня ще осъзнаете, че дори и да поемате минимално количество храна, тя може да е високо-калорична и именно заради това да напълнявате. Знаете ли че една супена лъжица зехтин съдържа 110 калории, а в гръцката пита, която да речем хапвате заедно с вечерята си е имало 5 с.л. мазнина. Когато накрая на деня видите сумарния брой калории със сигурност ще се стреснете и ще започнете по-често да мислите преди да хапнете.

2. Ще разбирате произхода и същността на калориите

Не е важно единствено да ограничите броя на калориите, които приемате, а всъщност да знаете от какъв източник идват те и дали са полезни за организма или не. Има такива, които се разграждат бързо и лесно като дават енергия на организма и ние задължително се нуждаем от тях, особено когато сме физически активни и такива, които обаче се разграждат по-трудно, натоварват организма и често остават като натрупани мазнини по тялото ни.

3. Ще съумявате да контролирате порциите си

Шест причини защо трябва да си водите хранителен дневник

Като научите за качеството, вредите и ползите от определени храни, вие със сигурност ще посягате към тези, които не са толкова калорични и ще можете да похапвате по-големи порции и да не гладувате, а същевременно да сваляте килограми.

4. Ще намалите ситуациите на неконтролируем апетит

Когато записвате хранителния си режим, лесно ще установите в какви ситуации се случва срив в организма ви и искате да изядете всичко, което попадне пред очите ви. Понякога гладуване или неправилно комбиниране на храни води след себе си този ефект. Друг път подобна ситуация може да се породи и от стрес - важното е да разберете от къде този проблем води наченките си и да се опитате да промените нещо в режима си.

5. Ще виждате черно на бяло дали приемате повече от необходимото или пък имате калориен дефицит

И двата варианта не са полезни за тялото ви. Трябва да се стремите към перфектната среда и да подсигурявате на организма, толкова от колкото има нужда за да функционира правилно.

6. При консултация със специалист дневникът би бил изключително полезен

Ако начина ви на хранене застрашава живота ви и се наложи да отидете при специалист първото нещо, което той ще пожелае да види е подобен дневник.

Хранителният дневник е задължителен според специалистите. С негова помощ те успяват да анализират навиците на хранене на своите пациенти и да помогнат с предложенията си за промени.

Вече има програми, които можете да инсталирате на компютъра или телефона си и да са винаги с вас - единственото, което се изисква от вас е да сте постоянни и сериозни в попълването на дневника си.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати