gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим сами брашно от лимец

Как да приготвим сами брашно от лимец

Лимец

В днешно време, когато почти всеки продукт съдържа вредни химикали и пестициди, лимецът е добра възможност да се храним здравословно и пълноценно. В последните две десетилетия почти всички зърнени култури, предлагани на пазара, са генно модифицирани. Изключение от тях прави единствено лимецът.

Това е дребно на вид зърно, от което се е произвеждало брашно още от дълбока древност. Впоследствие от него е култивирана пшеницата, която познаваме днес. Лимецът е устойчив на вредители, затова в отглеждането му не се използват почти никакви вредни химикали. Не съдържа глутен и е богат на полезни вещества.

Колкото и хубаво да звучи това обаче, като при всеки търсен продукт и при лимеца с цел намаляване на цената му се прилагат различни производствени трикове, които значително намаляват здравословните му качества. Точно и поради тази причина най-добрият вариант, при който ще сте сигурни, че ще консумирате полезен природен продукт, е да си приготвите сами брашно от лимец.

Най-важното, за което трябва да внимавате, когато си купувате лимец, е той да бъде жив. Това означава, че зърната му трябва да са остри и ако ги посадите, ще могат да покълнат. Обикновено при сортирането на тази зърнена култура кълновете се отстраняват, за да е по-трайно брашното. Така трайността се увеличава, но хранителната стойност на лимеца се намалява с повече от 70%, а здравословните му ползи спадат с над 60%.

След като сте се уверили, че сте закупили жив лимец, можете да започнете с подготовката на брашното. Необходима ви е автоматична мелничка за кафе или преносима каменна мелничка специално за брашно. С мелничката за кафе подготовката може да е по-вреемка и е важно да знаете, че уредът по-бързо ще се амортизира. Каменните мелнички, от друга страна, са създадени специално за направата на брашно в домашни условия. Техен минус е единствено цената им.

Брашно от лимец

Могат да се намерят в специализираните магазини, както и като артикул на някои земеделски компании. Варират от 250 до 750 лева. Голямото им предимство е, че само за пет минути можете да смелите до 5 килограма брашно от лимец, който ще ви стигне за цяла седмица.

За самата подготовка на брашното, след като имате необходимото оборудване, не е нужна някаква специална технология. Единственото, което трябва да имате предвид, е, че ако брашното ви е необходимо за панировка, приготвяне на шницели, палачинки, а не за хляб, хубаво е да прибавите на всеки един килограм смляно зърно и по 100 грама соев гранулат, за да може брашното да стяга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати