Лечебна отвара от шипки върши чудеса с тялото!

шипки

Шипката - един чудесен източник на витамини, макро и микро елементи, флавоноиди, дъбилни вещества, етерични масла и органични киселини. Това растение е широко използвано от лекари, фармацевти, парфюмеристи и производители на домашни храни и напитки. Хората са се научили да използват и употребяват всичко от шипката - от корените, до плодовете ѝ.

Алкохолни тинктури, настойки и чайове може да се приготвят от ценните малки плодчета. Различните отвари и инфузии от шипките помагат да поддържаме тялото си в добро състояние, също и за лечението на някои заболявания. Важно е обаче да се знае как точно да се обработят и как максимално да извлечем полезните вещества, съдържащи се в плодове и семената на растението.

Най-полезни са свежите пресни шипки, получени до няколко седмици след съзряване. Пресните плодове са нежни и изискват нежни грижи за извличането на витамините, минералите и другите природни компоненти в растението.

Добре е преди да ги използвате да ги измиете внимателно и да отстраните външния мъхест и груб слой, който при попадане в гърлото може да причини сърбеж, болка и дори кашлица. Натиснете и смачкайте с вилица измитите плодчета, така че да се получи смес подобно на каша.

Сложете сместа в стъклен съд, термос или буркан и налейте топла вода с приблизително 60-градусова температура. Съотношението на водата е 5 мл на грам тегло шипкова каша.

чай от шипки

Затворете стъкления съд и оставете за 40 минути, след което прецедете през тензух или фино сито. Отделете течността, а кашата сложете в тенджерка и сипете вода. Съотношението на вода, каша, този път е 1 ч.л от кашата с 500 мл вода. Поставете на котлона и варете кашата с водата половин час.

Прецедете пак, охладете течността и я смесете с отделената първа инфузия. При консумация може да добавите мед и лимон. Лечебните свойства на шипката са познати на хората от векове. Във вековете назад лечителите не са чували за минерали, витамини и флавоноиди, но са познали шипката като лекарство за много болести.

Лекували са с отвари от шипка скарлатина, анемия, диария, заболявания на стомашно-чревния тракт, проблеми с жлъчката и много други. Съвременни изследователи са открили в шипките огромен резервоар от витамини С, Е, Р, както микроелементи като манган и мед.

Съществуват обаче и противопоказания за ползване на шипките, хора с жлъчно-каменна болест, остри стомашно-чревни заболявания, алергии и тромбофлебит трябва да избягват плодовете.

Важно е да се знае, че всекидневното консумиране на отвари или инфузии от шипки е добре да се следи от специалисти в храненето и лекари, също така е много важно след употреба на шипкова отвара да изплаквате устата си с вода, за да не навредите на зъбния емайл, особено при деца и бременни жени.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати