gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Горицвет: Вълшебната билка срещу тахикардия

Горицвет: Вълшебната билка срещу тахикардия

горицвет
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Горицветът е билка с красиви цветове, което е много полезна, стига да знаете как да я използвате. Горицветът притежава сърдечноусилващо, успокояващо нервната система и диуретично действие.

Подобно на листата от червения и вълнестия напръстник горицветът засилва сърдечните съкращения. Горицветът повлиява благоприятно проявите на сърдечната недостатъчност като отоци, задух и цианоза.

Увеличава количеството на урината и успокоява нервната система. Може да го прилагате при хронична сърдечна слабост, при нарушения на сърдечния ритъм, сърдечна невроза и епилепсия.

Лечители от народната медицина препоръчват да се пие отвара от горицвет при атеросклероза, при болки и подуване на стомаха и червата. Горицветът се събира в началото на цъфтежа до образуването на първите плодчета.

Използва се надземната част на растението. Има летен горицвет, който е с по-големи размери на стъблото и с по-малки венчелистчета, не бива да го смесвате, защото той съдържа много по-малко количество сърдечно действащи гликозиди. Полезният горицвет съдържа над 15 сърдечно действащи гликозида, които в химично отношение са близки до съдържащите се в момината сълза.

сърдечни проблеми

Тези гликозиди се разделят на разтворими и неразтворими във вода. Полезната запарка от горицвет се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 300 мл вряща вода и се оставя да кисне поне 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

Когато решите да използвате горицвет трябва да се консултирате с лекар, защото е отровно растение. Той е многогодишно тревисто растение достигащо 40 см с гъсто облистени стъбла които са покрити с власинки, слабо разклонени. Горицветът има едри златистожълти, разположени поединично на върха на стъблата и разклоненията им.

Плодът е овален съставен от много сивозеленикави плодчета. Цъфтежа му е през май и април, намира се по сухи ливади и пасища но може да го срещнете и по каменисти местности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати