БАБХ: Вече по-рядко се намира фалшиво сирене

сирене

Последното проучване на Българската агенция по безопасност на храните показва, че от 136 проби на сирене едва в 7 от тях е имало растителни мазнини, които са вложени нерегламентирано.

Изследването на БАБХ за млечните продукти, които се предлагат у нас, е продължило около 6 месеца, а 7-те несъответстващи проби са дело на 4 производителя.

На нарушителите са съставени актове и ще бъдат обект на чести проверки в бъдеще.

Инспекторите на БАБХ са проверили 274 проби на млечни продукти, които са взимани от началото на май. Проверявано е сиренето в кварталните магазини, големите супермаркети и млекопреработвателните предприятия в страната.

От търговците на едро са били взети 205 проби, от складовете за търговия на храни – 41 проби, от детските градини – 10 проби, от заведенията за обществено хранене – 1 проба.

В лаборатория са изследвани общо 136 проби сирене, 75 проби кашкавал, 24 проби краве масло, 33 проби кисело мляко, 5 проби извара, по една проба от прясно мляко и айрян.

млечни продукти

Проучени са били и 235 предприятия в страната, като 179 от тях са ориентирани изцяло в млечната индустрия, а 56 са произвеждали и имитиращи млечни продукти.

Крайните резултати са показали, че само 2.6% производителите са подвеждали потребителите като предлагали растителен продукт, маскиран като млечен.

Като се имат предвид резултатите от предишни проучвания, според които продуктите с немлечни мазнини преобладаваха на пазара, от БАБХ твърдят, че честите проверки са оказали дисциплиниращ ефект върху производителите.

По-рано през годината от Активни потребители изследваха 36 марки сирена, като само 8 от тях бяха произведени от мляко.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати