Баобаб: Плодът-чудо с невероятни здравословни ползи

боабаб
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Баобаб е огромно африканско дърво, което живее до над 5000 години, а обиколката на ствола му достига повече от двадесет метра. Зелените плодове на баобаба достигат големина до 10-20 см и имат кадифена повърхност.

Плодът съдържа големи семена, покрити с прах, подобно на брашнеста мана. Прахът има ароматен, деликатно-пикантен и сладък вкус с нотка на карамел. Този прах от векове се консумира от населението на Африка и има отлична хранителна стойност.

Дърветата боабаб, от чиито плодове се извлича плодовият прах, растат основно в Сенегал. Плодовете се събират от местните жители, които по този начин припечелват и задоволяват основните си нужди от живота. Плодовете на баобаба са ценен източник за тяхното оцеляване.

Ползи от баобаб

Плодът на баобаба, наречен още суперплод, е много мощен антиоксидант, съдържа важни минерали и други много ценни вещества. Съдържанието на антиоксиданти е 10 пъти повече от антиоксидантите, съдържащи се в портокала. Отличава се с високото си съдържание на фибри, което е няколко пъти по-високо от това на ябълките.

Влакната на баобаба съдържат пектин, който е отговорен не само за стойностите на холестерола, но също така и за регулиране на процесите в червата. Съдържа пробиотици, които стимулират растежа на "добрите" лактобацили и бифидус бактерии в червата.

В плодовете на баобаба се съдържат големи количества калций - дори повече, отколкото в млякото. Има високо съдържание на магнезий, желязо, фосфор и калий – необходими за здравето на костите. Количества на тези вещества са много повече от количествата на обичайните плодове и зеленчуци, които могат да бъдат намерени на щандове на магазините.

Установено е, че плодът е богат на пробиотични бактерии. Най-важната роля на тези бактерии е, че те поддържат баланса в тялото ни и ни защитават срещу дисбиоза, подобряват състоянието на имунната система и участват в борбата срещу възпалението на вътрешните и външните органи.

Свойствата на плода на баобаба са уникални и ненапразно го наричат суперплодът на 21-ви век!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати