Чудодейните свойства на непознатата гъба чага

чага

Знаете ли, че над 100 вида гъби са обект на проучване по отношение на техните благоприятни за здравето ползи? Изглежда че някои гъби съдържат много силни биоактивни съединения, повишаващи имунитета. Поради тази причина здравни експерти смятат, че гъбите един ден може да бъдат полезни за предотвратяване и лечение на много болести.

През последните години екзотичната гъба чага, която расте почти изцяло по брезите и изглежда като голям растеж на прегоряла кора, е проучена внимателно заради нейните високи хранителни и антиоксидантни свойства. В действителност популярността ѝ нараства до такава степен, че сега можете да си купите дори здравословен чай, направен от чага гъби.

Това, което ние знаем като "Chaga", всъщност е гъста черна маса на мицели, която се появява от външната страна на брезите,

заразени с нетоксични паразитни гъбички Inonotus Obliquus.

Твърдият и напукан черен слой, който прилича на изгорял въглен, се нарича Sclerotium (множествено число склероции). Този слой е мек и има ръждиво жълто-кафяв цвят, който може да се види, когато е отстранен от дървото бреза и начупен на парчета.

Като цяло чага гъби са открити най-вече в много студени местообитания и растат предимно на брезите. По-конкретно, чага гъбата расте свободно в брезови гори на Русия, Корея, Източна и Северна Европа, северните райони на Съединените щати и в Канада.

Тези гъби трябва да бъдат събрани само от живи дървета и трябва да се вземат много внимателно, за да не се повреди дървото и реколтата.

След прибирането на реколтата, чага се изсушава и след това разделена на малки парченца се смила на прах за приготвяне на чай. Когато се приготвя у дома, парчетата обикновено се варят потопени в гореща вода, за да се направи лекарствен Chaga чай, или се смесват с алкохол и се оставят да узреят в мощна тинктура.

гъба чага

Суровият прах може да се добави към шейкове, супи, яхнии и т.н., като по този начин се увеличава хранителната стойност за ежедневната храна.

Има няколко начина да се консумират гъбите, но екстракцията с гореща вода – чага чай, е най-честият и най-простият начин за ползване. Въпреки това, двойният екстракт е по-качествен и е единственият начин за извличане на всички здравословни биоактивни съставки, които са заключени в самата гъба. Този метод обикновено съчетава двата метода за горещо извличане на вода и алкохол, но може да варира в зависимост от рецептите.

Въпреки че научните изследвания все още са в ход, достоверни изследвания са показали, че Chaga гъбата може да осигури няколко ползи за здравето, включително:

- Стимулира и регулира имунната система;

- Хранителна подкрепа в борбата срещу рака;

- Намаляване на възпаления в организма;

- Забавя стареенето;

- При язви и гастрит;

- Поддържа нормалните нива на холестерола и кръвното налягане.

Чага се използва за пречистващо средство, както и за лечение на стомашни заболявания, чернодробни и сърдечни проблеми. Въпреки многото ползи и здравословни ефекти, важно е да се консултирате с лекар или специалист преди употреба на чага чай или чага тинктура.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати