Гулията детоксикира организма от антибиотиците

Йерусалимски артишок

Гулията е клубеново растение. Нарича се още земна ябълка, топинамбур или йерусалимски артишок. Гулията е известна със своите положителни ефекти върху усвояването на захарта в кръвта, както и с отличния си вкус. Освен че се консумира прясна, използва се още и за направата на конфитюри и сушена като подправка. Гулията е отличен източник на протеини и е особено полезна за спортисти.

Гулията расте навсякъде – от поляните до дворовете. На много места тя се е считала за плевел. Някъде се отглежда като декоративно растение, тъй като цъфти с красиви, яркожълти, слънчеви цветове.

Йерусалимския артишок съдържа много инулин /сложна захар, която за разлика от нишестето, съдържащо се в картофите, се препоръчва при загуба на тегло или против затлъстяване/. Приема се с обилно количество вода, което допринася за по-продължително усещане за ситост.

Поради съдържанието на инулин тази грудка е полезна при диабет или при проблеми с панкреаса. Всъщност, докато нишестето се превръща в глюкоза в първия момент в чревния тракт, инулинът се абсорбира във втория момент (в дебелото черво) и се превръща във фруктоза, избягвайки влиянието върху нивото на кръвната захар.

Дори и хората с висок холестерол могат да се възползват от предимства на гулията, която забавя усвояването на тази молекула от червата. Инулинът в гулията подобрява храносмилането и намалява образуването на газове в червата. Неговото присъствие насърчава растежа на бифидобактерията и лактобацилите, които противодействат на патогенните бактерии и следователно балансират процесите в чревната флора.

Гулия

Но не само това са предимствата на йерусалимския артишок - той е много ефективен като детоксикатор особено след продължителна употреба на антибиотици.

Приемът на инулин значително намалява риска от чревни тумори и стимулира усвояването на калция от дебелото черво, магнезий, желязо и цинк.

Сред другите полезни вещества, присъстващи в гулията, са витамин А, който указва благотворно влияние върху външния вид, витамините В –те противодействат на умората, анемията и стреса, и аргинин, който предпазва черния дроб и подпомагат заздравяването на рани.

Печена гулия

Присъствието на калия в тази клубени помага за пречистването на кръвта и тъканите особено в храносмилателния тракт, в бъбреците и пикочния мехур, предотвратява инфекции и цистити.

Чаят от цветовете на гулията въплъщава всичките ѝ уникални свойства, укрепва защитните сили на организма и ефективно подпомага храносмилането. Чаят, комбиниран с мед, има благоприятен ефект върху нарушенията на обмяната на въглехидратите, циркулаторните нарушения и опорно-двигателния апарат. Той е изключително подходящ за диабетици. Цветовете имат същото влияние, като това на грудките.

Гулия и лук

Гулията повишава имунитета и жизнеността на тялото. Действа като естествен антиоксидант и има естествени детоксикиращи ефекти.

Повишава способността за концентрация и е ефективен борец срещу стреса - помага за намаляване на теглото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати