Отровните храни, които трябва да избягваме

фугу

Нездравословната храна е саморазрушителна за човешкия организъм, но чрез опитите и грешките, които сме натрупали, все по-често постъпваме мъдро и се опитваме да консумираме здравословни и щадящи тялото ни храни. Все по често чуваме и четем коя храна е нездравословна, но малко от нас знаем коя храна е наистина опасна и може сериозно да ни навреди.

Добре известно е, че растенията беладона и бучиниш са колкото полезни, толкова и токсични и отровни, но таблицата с опасните храни не е запълнена само от тях.

Подобно на много растения, привидно невинния боб Лима, може да причини смърт. Зърната му не трябва да се консумират сурови, поради високото ниво на цианид. Този боб трябва да се готви старателно, да се обработва и вари дълго време и все пак, колкото и да сте предпазливи, най-добре го избягвайте.

Рибата Фугу, може да се превърне в най-лошия кошмар на всеки, който я е дегустирал. Тази риба съдържа смъртоносен токсин, който е до 1200 пъти по токсичен от цианида. За тази отрова няма известен антидот и все пак много хора я консумират.

В Япония месото на фугу е високо ценено и се приготвя от специално обучени лицензирани готвачи, но дори и добре обработено, статистиката с отравяния от рибата не е малка. Не се изкушавайте да опитате, колкото и сигурни да сте в обработката ѝ.

маниока

Маниока или тапиока, горчивото растение родом от Южна Америка е третият най-важен източник на калории в тропиците. Маниоката също приютява във вътрешността си цианид, но когато е правилно обработена и сушена представлява малка заплаха за живота.

В Африка обаче, маниоката се е превърнала в основна част от храненето и много от бедните и бедстващи хора страдат от хронична форма на отравяне с цианид известна като konzo.

Ревенът, често използван в креативни и гурме ястия и десерти, не е толкова безобиден, колкото си мислим. По непотвърдени данни листата на ревенът съдържат оксалова киселина, която се среща и в белината, почистващи средства за метал и ръжда.

ревен

Консумирането на листа ревен може да доведе до парене в устата и гърлото, гадене и повръщане, стомашни болки, шок, конвулсии и дори смърт. Въпреки че ревенът продаван в магазините е добре почистен, в домашни условия бъдете внимателни и консумирайте само добре почистени стъбла.

Картофите, които много обичаме и са едни от най-консумираните зеленчуци, също съдържат токсичен алколоид - соланин. Особено концентриран е в зелените и покълнали картофи. Бъдете внимателни и избягвайте консумация на картофи с кълнове и зелени петна.

Таблицата с опасните отровни храни не би била пълна, ако не споменем и гъбите. Важно е да правим разлика между ядливите и смъртоносните гъби и все пак не правете опити и експерименти, а се доверете на проверени и безопасни такива.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати