Блескавецът - идеалното бирено мезе!

пържене на риба

Блескавецът е риба от семейство Шаранови, която може да бъде намерена в реките. Обитава чиста вода, като обичайно се вижда в по-горните слоеве. Блескавецът не обича стоящите води, а избира бързеите и устията на реки и потоци.

Продължителността му на живот е между 6 и 8 години. Възрастните екземпляри достигат дължина до 15 см и тегло до 60 грама. Но това са единици, а останалите представители на този вид са далеч по-малки.

В първия момент, в който видите подобна рибка на кукичката си, може да решите, че е уклей, но взирайки се по-внимателно, ще установите съществените разлики. Гърбът му е по-тъмен от този на уклея, а люспите са доста по-здрави. Всъщност блескавецът и уклеят са в близки роднински връзки, така че няма нищо странно в това да си приличат толкова много.

Блескавецът се характеризира със сплескано тяло, като отстрани има двойна линия от точици, започваща от хрилете и стига чак до опашката. Цветовете на рибите от вида се преливат в сивозелената гама. В основата на плавниците си той има характерни жълти нотки. По време на брачния период екземплярите стават дори още по-красиви, тъй като двойната линия се очертава по-отчетливо, а плавниците стават почти оранжеви.

риба

Храни се предимно с водорасли и личинки. Заради скромните му размери рибарите често го използват като вид стръв за по-едри речни хищници. Ако обаче сте преценили, че няма да успеете да хванете нещо по-голямо и решите да го оставите за вечеря, със сигурност няма да съжалявате.

Блескавецът ще се превърне в любимото ви мезе за бира. Вкусът на красивия речен обитател е сходен с този на неговия родственик уклея. При похапване се усеща лека речна нотка, която обаче в никакъв случай не е неприятна. Рибата има дребни костици, но когато се изпържи добре, те изчезват. Така че няма да ви се налага да отделят твърде много време, за да я почистите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати