Защо да накисваме ядките си преди консумация?

Ядки

Ядките и семената могат да бъдат един страхотен елемент от ежедневното ни хранене, стига да се научим кога, как и по колко да ги консумираме.

Както бобовите и зърнени култури, ядките също изискват предварително накисване, за да да бъдат по-лесно усвоени техните витамини и минерали. Тяхното накисване или ферментиране увеличава съдържанието на хранителните им вещества, като по този начин ги прави още по-полезни.

Съобразете обаче, че има семена, които не са подходящи за накисване. Чията придобива формата на гел, ако бъде оставена накисната за по-дълго време. Ако обаче предпочитате ядките, задължително се погрижете за тях и за себе си.

Чия

В суров вид ядките и семената съдържат фитинова киселина и други съединения, които блокират храносмилателните ензими. Всички растения съдържат фитинова киселина, но ядките и семената са почти на равно с бобовите растения, когато говорим за нея.

Тя не е вредна в ограничени количества и дори при някой растения не пречи на процесите на усвояване и преработка на храната, но при тези, в които тя е с високо съдържание, накисването е препоръчително. Накиснати макар и за 2-3 часа в минерален разтвор и след това дехидратирани, вашите семена и ядки ще обогатят храната ви с много повече полезни нутриенти.

В масовата хранителна индустрия този процес не се прилага, защото отнема прекалено много ценно време. У дома обаче можете да си позволите да обработите предварително закуската си. Процесът на накисване се състои главно от две съставки – топла вода и сол.

Накиснати ядки

За оптимален резултат е хубаво да накиснете ядките си между 7-24 часа в топла вода с разтворена в нея сол. За две ч.ч. ядки използвайте 3 чаши филтрирана вода и 1 с.л. сол. Оставяте на стайна температура. Сутринта изплаквате и отцеждате ядките.

Може да ги сложите върху хартия за печене и да ги изпечете или да ги оставите на проветриво място да изсъхнат сами. Внимавайте само да не ги оставите някъде, така че да мухлясат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати