Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Имат ли ефект светлината и тъмнината върху зеленчуците в хладилника?

Имат ли ефект светлината и тъмнината върху зеленчуците в хладилника?

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1462k
зеленчуци в хладилника

Плодовете и зеленчуците са живи, макар и да са откъснати от мястото, където са растяли, те продължават да метаболизират до момента, в който или ги употребите или изгният напълно. Ако се съобразяваме с това нещо има много по-голяма вероятност да съумеем да ги съхраним правилно.

Както човек има своя вътрешен часовник, който дели ежедневието ни на дневен и нощен режими, като по този начин влияе и на метаболизма ни, на стареенето и на множество други процеси, по същия начин плодовете и зеленчуците са чувствителни към светлото и тъмното.

Като се пренебрегне факта, че когато ги купите, те вече са откъснати, е добре да знаете, че дори и след това, количеството светлина може да повлияе на витамините в тях.

Първоначално изследвания били направени върху растения от семейство Кръстоцветни (зеле, карфиол, броколи) и крайният резултат показал, че при определени условия, макар и откъснати, те продължават да променят производството на някои химикали в структурата си. Оказва се, че те реагират на тъмнината, спрямо своите „защитни хормони”, наречени глюкозинолати.

маруля в хладилника

Именно те придават горчив вкус на зелето, хряна, ряпата, карфиола, цвеклото и др. Когато са още в природата този хормон ги предпазва от набези на животни. Когато обаче тези продукти вече са у вашия дом по-добре се постарайте да ги консумирате възможно най-скоро, защото в противен случаи с времето вкусът им се променя.

В лабораторни изследвания бил направен опит с купешко зеле - половината държано на тъмно, а другата половина на естествен светлинен цикъл. В крайна сметка се оказало, че когато били пуснати гъсеници измежду зелките, по-малки поражения имало по тези, които били държани на естествена светлина. Същото било опитано и със спанак, марули, моркови, боровинки, сладки картофи и тиквички и резултатът отново бил същия.

Важно е обаче да кажем, че освен да държат гъсениците настрана глюкозинолатите са противоракови съединения, които отстраняват канцерогенните вещества в организма. Именно затова не бива да оставяте плодовете и зеленчуците за дълго неупотребени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest