Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да поправим ястията и да се предпазим от грешки в готвенето?

Как да поправим ястията и да се предпазим от грешки в готвенето?

готвене

Даже кулинари с опит може да объркат приготвянето на някое ястие. Как може да поправим ястията?

Ястието е пресолено

Когато не сме опитали ястието по време на готвене и когато подправяме "на око", може да се получи да пресолим ястието. Когато това са сосове, яхнии или супи, може да долеем вода. Ако ястието позволява, поставяме в него обелен и нарязан на едро картоф, който оставяме да поври в гозбата и ще поеме част от излишната сол.

опитване на ястие

За да не пресоляваме храната, трябва да опитваме по мъничко от нея в момента, в който я солим, така може да преценим дали трябва още да посоляваме. Трябва да се внимава и когато солим ястие, в което използваме продукти от консерви, бекон, маслини, сирене и др.

Защо пържените картофки са се получили мазни или не хрупкави?

Причините може да са две - или не е загряла достатъчно мазнината, или сме сложили прекалено много картофи в мазнината и са охладили рязко температурата за пържене. Правилото за хубави пържени картофки е да пържим в достатъчно и добре загрята мазнина. Не трябва да се прекалява с дозата. Изпържените картофи трябва добре да отцедим от мазнината и да не ги слагаме в съд, в който ще се задушават, след като са изпържени.

месо

Жилаво ли е станало месото в ястието?

Някои меса са жилави, защото са от определена част на животното, която не е подходяща за определената рецепта, или защото са от възрастни животни. Когато приготвяме супа, за да стане прилично крехко този вид месо, трябва да се вари продължително време на тих огън.

Ако решим да печем във фурна или на скара, трябва да го мариноваме за няколко часа в марината, която се състои от вино, лимонов сок, кисело мляко и саламура от кисели краставички. Готвенето на твърде висока температура също прави месото жилаво. От изключително значение е месото да се готви според правилата, понеже веднъж препечено или преварено е трудно да се преработи.

двойка готви

Да не преваряваме зеленчуците

За да не се превърнат зеленчуците в пюреобразна смес, трябва да имаме предвид времето за сваряване на всеки зеленчук поотделно.

Морковите и картофите се нуждаят от повече време, за да се сварят, а това означава, че ако ги сложим със зеленчуци, на които е необходимо по- малко време за сваряване (броколи, грах, спанак и други) последните ще се разварят. Трябва да сме наясно с ремето на сваряване за всеки зеленчук от рецептата и да прибавяме поетапно по време на готвене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest