Вижте коя е най-голямата грешка при приготвянето на пържоли на скара?

Петьо ЛюбомировПетьо ЛюбомировДжедай / Автор
Пържоли на скара

Месото, приготвено на скара, е национално ястие, дълбоко залегнало в културата ни, като почти няма празник, в който да не присъства на масата ни. Поради факта, че не изглежда много трудно да приготвите пържоли на скара, почти всеки смята себе си за специалист. Барбекюто като всяка част от кулинарията си има своите специфични тънкости, които трябва да бъдат овладени, за да може човек да нарече себе си майстор на грила.

Експерти във вкусната област например обясняват, че почти всеки, решил да приготви пържола на скара, прави една огромна грешка. Според тях почти никой не знае как се приготвят правилно, а взимайки си грил, си мисли, че вече е майстор.

На първо място, температурата, на която се приготвят пържолите, не трябва да е прекалено висока, защото вкусните сокове на месото се изпаряват и то остава сухо и жилаво.

Друга основна грешка е, че докато се приготвя месото, кулинарите постоянно го бодат и обръщат, за да видят дали е готово от вътрешната страна. Месото трябва да бъде оставено на мира. При нормална температура то трябва да се пече от едната страна за около 10 минути и от другата - за същото време. Също така огънят трябва да е равномерен.

Пържоли

Най-голямата грешка обаче е, че веднъж станали пържолите, те веднага се нарязват. Това окончателно променя вкуса на ястието. Правилното нещо, което може да се направи, е да се остави месото да отпочине от 5 до 10 минути за предпочитане в затворен съд.

Когато е оставено да престои, соковете на месото попиват в него, което прави пържолата много по-сочна и вкусна. Нарязано веднага, соковете изтичат от месото и това променя вкуса.

Друга съществена тънкост е в начина на съхранение на месото. Предварително го извадетеот хладилника, като времето да направите това е поне половин час преди да започнете да готвите. Пържолите трябва да са със стайна температура, преди да ги хвърлите на грила. Хубаво е да изберете крехко месо. Добра идея е рибай стек или бонфиле, които са подходящ избор за приготвяне и на тиган.

Грил

Допълнителна тънкост за перфектни пържоли е да поставите в затворения съд, където те ще починат след печене, няколко смачкани скилидки чесън, мащерка и около 50 г краве масло. Преди да сервирате, разтръскайте съда, за да може подправките да се размесят равномерно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Мом Рачеффъ
Мом Рачеффъ
24.05.2017 07:36
Една част от написаното е много вярно, дори и да говорим само за свинско. Само, че има различни техники за термичната обработка при която месото се приготвя на високо загрята плоскост за да може да остане с по - мека вътрешност със слабо розов цвят и запазени сокове. Колкото за след термичното третиране на месото избора е много голям и не всеки харесва мащерка и чесън. Може да се ползва салатен лук със или без дафинов лист. Или меки на вкус и аромат подправки със свежи цветове и вкусове, както и гъбени, винени или зеленчукови сосове. Важното е да има веселие на масата. Наздраве и весел празник.
10
0
Бойчо Николов
10 мин. от едната страна и 10 от другата ме се вижда много. Не съм съгласен с чесъна. Да допълня още- пържолите се солят, след като са опечени.
24
3
Калинов
Калинов
02.12.2016 13:10
Много правилно обяснено.
5
2