Храната на учениците вече ще е само по държавен стандарт

хранене на деца
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-39%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
4.00 лв.
Виж ››

От днес всички учебни заведения в страната ще са задължени да доставят храна по Български държавен стандарт. Столовете разполагаха с гратисен период от една година, за да разчистят складовете си от старата храна.

3 ноември 2016 година бе последният срок и от днес започва снабдяването единствено с продукти по държавен стандарт. Новата норма важи за всички млечни и месни продукти.

Хлябът и брашното трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а слънчогледовото масло и лютеницата – по браншови.

Млечните продукти е задължително да са по стандарт Стара планина. Всички свински, говежди и птичи продукти също трябва да са произведени по този стандарт. Хлябът и брашното трябва да отговарят на стандарт България.

Въвеждането на стандарти при храната на учениците е с цел да се подобри режима на хранене при подрастващите. Подобряването на качеството на храните няма да се отрази на цените на ученическите купони или на големината на порциите.

детски сандвичи

По рано този месец от Българската агенция по безопасност на храните извършиха близо 2500 проверки на кухните към детски градини, училищни столове и бюфети.

Инспекторите съставиха общо 19 акта за нарушения и 197 предписания. Изтеглени бяха 65 килограма храни, сред които най-голямо количество бяха лютеница и слънчогледово олио.

Останалите нарушения, с които представителите на БАБХ най-често се сблъскваха, бяха липса на оборудване и неспазване на изискванията за безопасност на храните.

От БАБХ предупреждават, че през учебната година кухненските блокове в детски ясли, детски градини, детски кухни и обекти за хранене на деца, ще бъдат проверявани по официалния планов контрол.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати