Вече ще знаем колко калории има във всяка отделна марка бира

Бира
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина -
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина -
15.00 лв.
Виж ››

По етикетите на бирата, произвеждана у нас, вече ще се изписват и количеството калории, обяви Ивана Радомирова, директор на Съюза на пивоварите в България пред вестник Монитор.

Радомирова подчертава, че промяната не се прави според наложено изискване, а е изцяло по инициатива на пивоварите.

Освен върху етикета феновете на пивото могат да разберат колко калории има в любимата им марка напитка и от сайтовете на пивоварните.

Все повече хора у нас се интересуват от калориите в храните и напитките, а според производителите това е закономерно, тъй като начинът ни на хранене се отразява пряко върху здравето.

Данните на европейско проучване показват, че 72% от анкетираните държат да знаят количеството на калории в напитките, които редовно консумират. Благодарение на това ще могат да си изготвят здравословна програма на хранене.

Българска бира

Ивана Радомирова добавя, че след водата и чая бирата е най-консумираната напитка.

Според официалните статистики в 100 грама светла бира се съдържат между 43-45 калории. Количеството калории в тъмната бира стига до 52 калории. От тях въглехидратите са не повече от 2 грама.

В пенливата течност отсъстват мазнини и сол. Най-малко са калориите в безалкохолната бира – между 18 и 23 калории.

Радомирова добавя и че тъмното пиво като най-калорично е препоръчително да се пие през зимата, тъй като през тези месеци организмът се нуждае от повече енергия.

Бутилки бира

Според изследвания на сектора миналата година сме изпили по 73.5 литра бира на глава на населението. Това ни нарежда на 12-то място по консумация на бира в Европа.

За последната година е регистриран и ръст продажбите на пиво с около 2%.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати