Пет нетрадиционни ястия за вашата трапеза за Бъдни вечер

1 от 5 Снимки

Баба Гануш


Това предястие от Арабската кухня носи екзотично име, но е съвсем близко до българския вкус. Баба Гануш се приготвя с патладжани и тахан, което означава, не само че е постно, но е и много вкусно. Може да го поднесете като предястие или разядка. Гарантирано ще се услади и на най-традиционните гости. Разбира се, нищо не пречи редом с него да има и обожаваната от всички сурова туршия.

Бъдни вечер е един от най-почитаните от християните празници. Традицията повелява на този светъл празник около трапезата да се съберат всички членове на семейството, най-възрастният да разчупи постна питка с късмети и да раздаде от нея на всички.

Това е последният ден от коледните пости и въпреки че трапезата трябва да е богата, тя може да бъде съставена само от постни ястия. Според обичая на масата се сервират 12 на брой ястия, колкото са месеците на годината. Но също така е прието да се сервират и по-малък брой ястия - седем, колкото са дните от седмицата или пет.

Традиционното меню за бъдни вечер е богато - то задължително включва постна питка, мед, ошав, плодове, бобена чорба, постни сарми - зелеви или лозови, пълнени чушки с ориз или боб, баклава, както и домашното червено вино, без което празникът няма да бъде същия.

Ако сте от онези смели експериментатори в кухнята, които смятат, че традициите са чудесни, но някои от тях могат да бъдат разчупени, може за тази Бъдни вечер да изненадате семейството и близките с една нетрадиционна трапеза.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати