Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Пет нетрадиционни ястия за вашата трапеза за Бъдни вечер

Пет нетрадиционни ястия за вашата трапеза за Бъдни вечер

MarianeMariane
Джедай
2559563k
2 от 5 Снимки

Салата Табуле с киноа


Тук е моментът, в който най-старомодните ще възкликнат - Баба ви все салата табуле с киноа е яла за Бъдни вечер, и ще са прави. Наистина, бабите ни едва ли някога са чували за киноа, но традициите не са това, което бяха и няма причина тази разкошна салата да не намери достойно място на трапезата ви.

В традиционния вариант салата Табуле се приготвя с булгур, така че онези, които не са големи почитателите на киноата, могат да се спрат на варианта с булгур. И в двата случая ще ви зареди с много витамини и настроение.

Бъдни вечер е един от най-почитаните от християните празници. Традицията повелява на този светъл празник около трапезата да се съберат всички членове на семейството, най-възрастният да разчупи постна питка с късмети и да раздаде от нея на всички.

Това е последният ден от коледните пости и въпреки че трапезата трябва да е богата, тя може да бъде съставена само от постни ястия. Според обичая на масата се сервират 12 на брой ястия, колкото са месеците на годината. Но също така е прието да се сервират и по-малък брой ястия - седем, колкото са дните от седмицата или пет.

Традиционното меню за бъдни вечер е богато - то задължително включва постна питка, мед, ошав, плодове, бобена чорба, постни сарми - зелеви или лозови, пълнени чушки с ориз или боб, баклава, както и домашното червено вино, без което празникът няма да бъде същия.

Ако сте от онези смели експериментатори в кухнята, които смятат, че традициите са чудесни, но някои от тях могат да бъдат разчупени, може за тази Бъдни вечер да изненадате семейството и близките с една нетрадиционна трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати