Наръчник на кулинарния корифей: Как да приготвим сами вкусна и атрактивна паста

1 от 5 Снимки

1. Червена паста


За да се получи, в тестото се слагат 2-3 с.л. доматено пюре или 3-4 с.л. сок от червено цвекло.

Видовете паста се различават не само по форма но и по състав, цвят и вкус. Тестото за класическата италианска паста, която се продава изсушена, се приготвя от грис от твърда пшеница, вода и сол. При прясната паста понякога се прибавят зехтин и яйца.

Друга известна разновидност са спагетите по азиатски. Става дума за белите спагети от оризово брашно и прозрачните спагети от бобено нишесте. Особеното при тях е, че те само се накисват в студена вода.

За да си направите прясна паста вкъщи, са ви необходими качествени продукти, около 1 час време и машина за разточване на паста, но маже и без нея. Ако и вие не разполагате с такова устройство, в следващите редове ще разберете как да приготвите, изсушите, оцветите и сварите паста в домашни условия.

Домашна паста

Необходими продукти: 300 г пшенично брашно, 3 големи яйца, 30 мл зехтин, 1 щипка сол

Начин на приготвяне: Указаните продукти ще стигнат за 4 порции паста като основно ястие. Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Постепенно се прибавят яйцата, зехтинът и солта. Замесва се тесто отвън навътре.

Тестото се меси, докато стане гладко и хомогенно. Ако е необходимо, се добавя още брашно или вода. Тестото се слага в купа и се оставя да почине за 1 час на стайна температура. Разточва се на съвсем тънък слой върху набрашнена плот или се пуска на порции през машина за паста.

Оставете готовите листове паста да поизсъхнат за малко. После прегънете и нарежете с нож в желаната форма. Пастата се оставя на плота да поизсъхне за 30 мин., след което се пуска във вряща, подсолена вода. Целта е да не се размеква и да не залепва при варенето.

Пастата се суши най-добре върху специален сушилник, тъй като въздухът я достига отвсякъде. Разбира се, може да се суши и върху кухненски кърпи. Върху сушилник изсъхва напълно за около 12 часа. Сухата паста може да се съхранява до 3 седмици в плътно затворен съд на студено и тъмно място.

Домашно приготвената паста може да стане още по-специална, когато се оцвети с различни ароматни подправки и зеленчуци. За да не омекне тестото, може да се добави още брашно. Вижте в галерията по-горе как бихте могли сами да си приготвите пъстра паста, още преди да сте я сварили.

Как се вари паста?

Варенето на пастата също е много важен процес в приготвянето на рецептите с нея. Най-важното е тенджерата да е голяма. За 100 г паста са необходими 1 литър вода и 1 ч.л. сол. След като заври, водата се добавя пастата и периодично се разбърква, за да не се слепне.

Пастата не бива да се разварява, трябва да остане леко твърда в средата - т.е. al dente. Точната продължителност на варенето обаче зависи от вида на пастата. Обикновено при готовата то е посочено на опаковката.

При тесто с основна съставка твърда пшеница са необходими 8-10 мин., а за прясна паста с яйца са нужни 3 мин. Сервира се веднага след сваряването или се смесва със сос. В противен случай пастата се слепва.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати