Яжте шоколад без никаква вина и притеснение. Ето защо

Шоколад

Шоколадът е най-популярното лакомство в света. Сигурно и вие сте от хората, които не могат да устоят на този сладък деликатес. Всички знаем, че яденето на твърде много от него е лошо за здравето ни, но това рядко ни спира от изкушението да прекалим с количеството.

За да ви помогнем да преодолеете ужасното чувство за вина, което може да изпитвате, след като сте се отдали на шоколадовото удоволствие, ви предлагме списък, който е фокусиран върху добрите и здравословни свойства на любимия десерт. След като го прочетете, няма да се чувствате виновни и притеснени, че сте посегнали към това неустоимо лакомство.

Може би знаете, че когато се яде в разумни количества, шоколадът е добър за сърцето и мозъчните функции. Но има и много ползи, за които не знаете. Като се започне от положителните му ефекти върху кожата и се стигне до способността му да предотвратява диабет и болестта на Алцхаймер, ще научите още много неща, с които да оправдаете честата консумация на шоколад. Имайте предвид, че повечето от тези ползи се отнасят само за черния шоколад.

Черният шоколад съдържа някои съединения, които могат да бъдат полезни при лечение на мигрена.

Изследване на Харвардския университет е установило, че дневна доза шоколад може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Финландско проучване е установило, че шоколадът намалява стреса в бъдещите майки. Бебетата на такива майки се усмихват по-често, отколкото поколението на родители, които не ядат шоколад.

Според нови научни изследвания яденето на шоколад може да предотврати проблеми с бременността. Съдържащия се в него теобромин може да намали прееклампсията, която е основно усложнение при бременност.

Черен шоколад

А друго проучване е установило, че теоброминът успокоява кашлицата.

Флавоноидите в шоколада имат антивирусни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Следователно те могат да помогнат за намаляване на честотата на настинките и за повишаване на имунитета.

Освен това флавоноидите помагат и за предотвратяването на сърдечни заболявания.

Научно изследване е установило, че редовната консумация на шоколад намалява риска от появата на сърдечен удар със зашеметяващите 17%.

Съдоразширяващите свойства на шоколада ви помагат да намалите кръвното си налягане.

Шоколадът е добър източник на някои важни витамини като В1, В2, В3 и Е и ценни вещества като манган, желязо и магнезий.

Черният шоколад има положителен ефект върху кожата. Той увеличава плътността и хидратацията ѝ.

Колкото и странно да звучи, шоколадът може да ви помогне да поддържате теглото си. Изследване е установило, че тези, които го ядат редовно, имат по-нисък индекс на телесната маса от тези, които не ядат. Смята се, че причина за това е фактът, че калориите в шоколада карат метаболизма да работи повече.

Какао

Още по-шокиращо е твърдението, че шоколадът може да предотврати диабет. За какаото е известно, че подобрява инсулиновата чувствителност, което означава, че черният шоколад може да забави или да предотврати появата на диабет.

Колкото и изненадващо да ви се струва, шоколадът може да защити зъбите ни. Какаовото масло ги покрива с тънък защитен филм, който възпрепятства развитието на бактерии.

Черният шоколад може значително да подобри когнитивната функция при възрастни хора с умствени увреждания. Той също така подобрява тяхната словесна непринуденост.

Чудесно качество на фенилетиламина – съдържащо се в черния шоколад химическо вещество, е способността да възпроизвежда чувството да си влюбен.

Според проучване в списанието Психофармакология хора, които консумират повече шоколад, докладват, че се чувстват по-спокойни, отколкото тези, които не го правят. Така че сега вече е официално – шоколадът облекчава стреса.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати