История на джинджифиловото човече

джинджифилово човече
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Традицията повелява в Коледната нощ да се поднасят най-вкусните ястия и да се разказват интересни истории. Затова днес ще ви почерпим с ароматни джинджифилови сладки и ще ви разкажем за дългия път на джинджифиловото човече от Близкия изток до коледната трапеза.

И така, пътешествието на джинджифиловото човече започва далеч в миналото. Смята се, че то е пренесено в Англия през средните векове благодарение на кръстоносците, които заимствали рецептата от арабите. Първата записана рецепта за джиндифилови сладки на Острова датира от 1390 година, като в нея се споменават хлебни трохи, мед и джинджифил.

Легендата разказва, че първите джинджифилови човечета са били направено специално за кралица Елизабет I, която останала очарована от ароматните сладки, изработени, така че да наподобяват нейните ухажори и придружители, декорирани със златни листа. По нейно време те често били поднасяни на кралската трапеза.

джинджифилови сладки

Скоро джинджифиловите сладки и в частност джинджифиловите човечета станали страшно популярни из цяла Англия и се продавали основно по панаири.

Но скоро джинджифиловите човечета придобили страшна слава, защото от тях се възползвали вещиците. Жените, които се занимавали с черни магии, започнали да изработват джинджифилови вуду кукли на враговете си и да ги хапват с наслада.

Лошата слава на джинджифиловите човечета се разпространила постепенно из цяла Европа, те били сочени като инструменти на злото. Страхът у хората принудил през 1607 година съдиите в Делфт, Холандия дори да ги заклеймят и да обявят приготвянето и яденето на джинджифилови бисквити.

В други части на континента към човечетата с аромат на джинджифил се отнасяли по съвсем друг начин. Девиците от Североизточна Англия често изработвали джинджифилови съпрузи за Хелоуин, които хапвали с наслада, за да са сигурни, че и в истинския живот ще се сдобият със съпруг.

Постепенно суеверията отстъпили място на лакомията и джинджифиловите сладки възвърнали старата си слава на страхотни сладки, които си струва човек да хапне с повод или без.

Традиционните джинджифилови човечета продължават да се овкусяват с джинджифил и мед вместо само със захар. Обикновено се изработва с хуманоидна форма, с набити крачета и ръце без пръсти. А в една реклама от 1990 година на американски компютърен гигант е описано като идеалния мъж - Сладък и тих, който, ако те дразни, можеш да му отхапеш главата.

Малко след публикуването на рекламата, авторите били принудени да я свалят, но на нашата трапеза винаги ще има място за тези ароматни джинджифилови човечета с толкова интересна история.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати