Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Да, медът може да лекува и това!

Да, медът може да лекува и това!

масаж с мед

Всеки знае, че медът носи здраве. Свикнали сме да приемаме природното лекарство разредено в чая си, понякога в кафето, често на филия с масло. Известен бабешки лек срещу почти всичко е и лъжица мед преди лягане или рано сутрин.

Медът обаче има още много неподозирани от нас предимства и също толкова приложения, за които не сме и предполагали. Изследвания на продукта показват, че в него се съдържат над 450 полезни за човешкия организъм вещества. Най-добри за нашето здраве са простите захари, които се усвояват много лесно, но за сметка на това предоставят на тялото огромно количество енергия.

Отделно от това пчелният продукт съдържа в себе си много видове витамини и ензими, както и микроелементи, които спомагат за повишаване на имунитета и помагат за предпазване от грипни заболявания.

Опитните пчелари, занимаващи се от поколения с отглеждането на пчели и производството на природното чудо, разказват, че старите българи давали на децата си мед, за да ги предпазват от една от най-страшните болести в миналото – шарката. Нашите баби и деди са наблюдавали, че в декемврийския месец са върлували тези инфекциозни болести и са давали лъжичка мед на децата, за да ги предпазят.

Друго не толкова известно свойство на меда е лекуване на кожата /разгледай галерията/. Знае се, че пчелните продукти са широко застъпени в козметиката, но народната медицина първа се е сетила да го използва за масаж. По този начин той захранва и възстановява кожата. Също така я предпазва от вредното влияние на студа и лекува инфекции и възпаления.

Супена лъжица мед се слага върху дланите и се започват енергични движения около гръбначния стълб. Мястото се масажира, докато попие медът в кожата. Това се прави, докато на повърхността се образува нещо като дъвка. По мястото, където излезе бял налеп, може да съдим кой орган е болен, тъй като там има токсини, казват още старите пчелари.

Изключително полезни са и компресите с мед и восък. Те служат за лекуване на кашлица, настинка и грип. Компресът са увива около гърдите на болния и остава там за цялата нощ. Хубаво е пациентът да лежи добре завит в топло помещение, за да е по-ефективна терапията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати