Нуждаят ли се хората от млечни продукти? Ето какво казва науката

Мляко
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
55.00 лв.
Виж ››

Винаги е имало спор за това дали хората имат наистина нужда от мляко и млечни продукти. Каквото и да се говори по темата, в един момент всеки решава сам за себе си дали да консумира тези продукти или не. Храненето обаче се основава на науката, а тя има особено мнение, особено в светлината на последните изследвания по въпроса.

Млякото е специфичен хранителен продукт. Захарта в него се нарича лактоза, а тя от своя страна съдържа ензима лактаза, който позволява преминаването ѝ през стените на червата в кръвния поток.

Докато сме бебета, всички ние произвеждаме големи количества лактаза, което ни позволява да абсорбираме кърмата. В общества, където консумацията на мляко е била традиционно ниска, като Япония и Китай, повечето деца спират да произвеждат лактаза почти веднага след като бъдат отбити. В тези страни голяма част от населнието изпитва затуднения при усвояването лактозата в млякото и развива лактозна непоносимост.

От друга страна, при популации, където консумацията на мляко винаги е била висока, като Европа, повечето възрастни продължават да произвеждат лактаза през целия си живот и могат да преработват млякото повече от успешно. На стария континент едва 5% от населението има непоносимост към лактоза.

Продължавайки да произвеждат лактаза и в зряла възраст, европейците предават това свойство и на децата, което се е превърнало във вид генетична мутация. Така хората в тази част на света могат много лесно да преработват млякото и млечните продукти, което според учените им дава оргомно предимство.

Млечни продукти

Млякото е полезен източник на протеини, енергия, калций, фосфор, витамини от група В и йод, което означава, че хората с тази мутацията като цяло са по-здрави, отколкото тези, които не могат да понасят мляко.

Симптомите на непоносимостта към лактоза включват газове, подуване на корема и диария. Ако нямате някои от гореспоменатите проблеми, след като консумирали мляко, учените препоръчват редовната употреба на продукта и неговите производни, което ни прави по-здрави и устойчиви срещу различни заболявания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати