Ето какво се случва с тялото ви, когато преядете
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето какво се случва с тялото ви, когато преядете

Ето какво се случва с тялото ви, когато преядете

Ето какво се случва с тялото ви, когато преядете

В сезона на преяждането няма как да не обърнем внимание върху пагубните вреди, които прекалените количества храна нанасят на тялото ни. Така че преди да посегнете за само още една хапка, е добре да разберете какво се случва с храносмилателната ни система, когато консумираме твърде големи количества храна, съобщава Индипендънт.

Стомахът е мускулна торба, която се намира в корема. Когато е празен, обикновено не е по-голям от юмрук. Въпреки това има капацитета да се разширява и да достига много по-голям обем. Произвежда и киселина, за да смила храната добре.

След като храната е преминала през стомаха, отива в тънките черва, където смилането продължава и разбитите хранителни вещества се абсорбират в кръвния поток. Тънките черва се свързват към дебелото черво, в което се всмукват само вода и соли, а остатъците се изхвърлят.

Може би сте се чудили защо от чувството на глад се преминава направо на чувството, че сте изпълнени до пръсване, без да усетите нещо по средата. Така е, защото има забавяне, докато сигналите от пълния стомах стигнат до мозъка.

Тялото ни има много сложен начин да ни съобщава, когато сме гладни или пълни, изискващ редица хормони, които се произвеждат в отговор на присъствието или отсъствието на храна в храносмилателната система. Ако сме консумирали точното количество храна, изпитваме чувство за ситост – пълнота, която потиска желанието за ядене.

Ето какво се случва с тялото ви, когато преядете

Два от най-важните хормони са грелин и лептин. Грелинът повишава апетита, а лептинът го намалява. Произвеждат се предимно в стомаха и мастните клетки. Грелинът обикновено има най-високо ниво преди да се нахраним, а след това започва да спада. Лептинът казва на мозъка, че сме пълни. Може да се предположи, че хората с повече мастни клетки ще произвеждат повече от него и следователно по-малко ще искат да ядат, но не е така. Затлъстелите хора изграждат резистентност към лептина, което означава, че трябва да произвеждат повече, за да има ефект и намаляване на апетита.

Ето няколко неща, които да имате предвид, когато посегнете за допълнително храна.

Храната може да поеме само по два пътя – да продължи през храносмилателната система или да се върне обратно там, откъдето е дошла, под формата на повръщане. Преяждането води до лошо храносмилане и киселини. Тялото трябва да отклони много от енергията си, за да смели храната, което ни кара да се чувстваме уморени и сънливи.

Стомахът може да се пръсне от преяждане. Регистрирани са случаи, в които стомахът е препълнен толкова много, че се получава перфорация и се налага спешно оперативно лечение.

Преяждането може да причини смърт. Много е рядко, но се е случвало, заради разкъсване на хранопровода или стомаха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати