Празничната трапеза ще е по-евтина, ако заложим на месните храни

месо

Тази година празничната ни трапеза ще ни излезе с 10 процента по-евтина, ако заложим на месните продукти в нея. Това сподели председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред радио Фокус.

По думи на експерта цените на основните хранителни продукти ще останат стабилни в навечерието на Нова година, а на по-ниски стойности ще е единствено месото.

Очаква се леко почакване при цените единствено на плодовете и зеленчуците.

За последните 6 години маслото, кашкавалът, сирената и останалите млечни продукти са останали на едни и същи цени. При яйцата също не са регистрирани големи промени в ценовите стойности.

кюфтета

За разлика от тях при плодовете и зеленчуците се наблюдава рязко покачване и спад. Както през 2016-та, така и през предходните години зарзаватът не е запазил стабилни стойности.

При зеленчуците цените редовно се вдигат през лятото, когато са най-консумирани, а плодовете традиционно поскъпват макар и леко, през последните дни на годината.

Като цяло обаче българският базар е балансиран и няма място за спекулации, коментира Иванов. Той добавя и че през последните години е отчетено по-силно търсене на български продукти, което може да се сметне за положителна тенденция у нас.

Последният фермерски базар, който се разположи в София, се проведе с мотото Купувам българско и бе част от кампанията, която апелира за повече продукти от родното производство в супермаркетите.

Над 70 производители участваха на базара и представиха вкусни плодове и зеленчуци, вина, млечни и месни деликатеси, пчелни продукти и сладкиши, както и био десерти и месни ястия.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати