Естония - непозната, но вкусна дестинация

Естонска кухня

Предлагаме ви кратко пътешествие до една непозната, но много кулинарно надарена страна. Естония е най-северната от трите прибалтийски страни. Тя е равнинна държава на източния бряг на Балтийско море с много езера и острови. Естонският език е тясно свързан с финландския, но не прилича на другите езици, които говорят в другите прибалтийски страни.

Типична черта, която може да откриете у естонците, е силната връзка между идентичност и собствен език. Културата на Естония е тясно свързана с тези на Русия и Финландия. Хората могат да бъдат както бавни и сдържани, така и сприхави и нетърпеливи. Независимо от това обаче естонците имат няколко удивителни и обединяващи качества.

Първото от тях е носталгията. Тя е постоянна тема в естонската журналистика, литература и поезия. Другото качество, което обединява естонците, е уважението към науката и технологиите.

Салата с цвекло и херинга

Кухнята на тази красива страна е много разнообразна. В нея може да намерите маринована змиорка, кървавица и задушено кисело зеле със свинско. Различните народи, властвали над региона в миналото, като датчани, германци, шведи, поляци и руснаци са повлияли много на естонската кухня. В нея традиционно се включват ястия с месо и картофи, както и много вкусни рибни специалитети в крайбрежието около Балтийско море и езерата.

Съвременната кухня, както вече споменахме, е повлияна и от други народи. Сега накратко ще групираме кухнята на Естония в няколко раздела: студени ястия, супи, основни и десерти.

Първо ще започнем със студените ястия. На масата на един обикновен естонец може да намерите избрани меса и наденици, сервирани с картофена салата или rosolie, типично ядене за естонската кухня, което наподобява шведската sillsallad, включваща червено цвекло, картофи и херинга.

Естонски хлебчета

На почит в естонската кухня са и малките тестени изделия, наречени pirukad, които наподобяват руските пирожки - пълнят с месо, зеле, моркови, ориз и друг пълнеж и често се поднасят с бульон.

Херингата е една от най-често срещаните риби на естонската трапеза. Пушена или маринована змиорка, омари, вносни раци и скаридите се смятат за деликатес от местните жители. Едно от естонските ястия е raim, което се прави от балтийска херинга-джудже и хамсия.

Популярни риби, които ще срещнете често на естонската трапеза, ако решите да посетите тази страна, са камбала, костур и бяла риба.

Естонска риба

Сега идва ред на супите. В естонската кухня те могат да се поднесат и преди основното, но традиционно са чест от него и най-често се приготвят от червено месо или пилешко, както и от разнообразни зеленчуци.

Супите в естонската кухня могат да бъдат приготвяни също със заквасена смената, прясно или кисело мляко. Специфична за естонската кухня е leivasupp, която представлява сладка супа, приготвяна с черен хляб и ябълки и традиционно се сервира със заквасена или бита сметана, подправена с канела и захар.

След като разгледахме супите, е ред на основните ястия. Черният ръжен хляб съпътства почти всяко ястие в Естония. Вместо да ви пожелаят добър апетит, вашите домакини ще ви кажат да ви остане хлябът.

Естонците много ценят голямото разнообразие на ръжен хляб в кухнята си. Преди страната не е можела да се похвали с изобилие и затова, ако изпуснете парче хляб на земята, домакинът ви ще ви помоли да го вдигнете, да го целунете в знак на уважение и да го изядете.

Пай с ревен

Десертите в естонската кухня са разнообразни. В нея може да намерите кисел, десерт от извара и кама. Също така може да опитате и крем от извара, крем от грис и плодов сок и компот.

Пайовете с ревен също са на почит от естонците. Може да опитате също и сладък заквасен хляб, който често се подправя с кардамон.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати