Японец купи най-скъпата риба тон за суши

скъпа риба тон
Снимка: Eugene Hoshiko

Собственик на японска верига ресторанти за суши купи най-скъпия продукт, откакто е започнал своя бизнес. Японецът е платил 632 000 щадски долара за 212-килограмова риба тон.

Хранителният продукт се е продавал за 74.2 милиона японски йени, което се равнява приблизително на 632 000 щадски долара.

212-килограмова червена риба тон се е продавала на търг в Токио на рибния пазар в Тсукиджи, пише Bloomberg. И тъй като е традиционна за приготвянето на суши, собственикът на веригата решил да плати исканата сума.

Киоши Кимура често печели подобни търгове, а рибата, която е уловена край бреговете на префектура Аомори в Северна Япония, е само част от извънредно скъпите продукти, с които се е сдобил през последните години.

Цената на тази риба тон се нарежда едва ба второ място в класацията за най-скъпите продукти, които рибното тържище в Токио е вижда. Най-скъпата риба тон се е продала през 2013 година, когато купувачът се е разделил с 155.4 милиона йени.

Миналата година аукционът трябваше да бъде последният на текущото му местоположение в Тсукиджи, като се планираше от тази година търгът да се провежда на друг пазар в Япония.

Но отчетеното замърсяване в Токийския залив наложи промяна на плановете. Резултатите от проучванията показаха силно замърсяване на почвата край бивш газов завод и затова търгът с огромната риба тон се проведе на обичайното място.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати