Крушите: Суперплодът, който върши чудеса!
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Крушите: Суперплодът, който върши чудеса!

Крушите: Суперплодът, който върши чудеса!

круши

Крушите са сред любимите зимни плодове на голяма част от българското население. Плодовете на крушата са сочни, сладки и има голямо разнообразие от сортове. Освен всичко останало, те са и страшно полезни, най-вече заради ниското съдържание на мазнини и калории. Те са богати на витамини, фибри и минерали. Тенденцията през последните години сочи, че крушите са на път да се превърнат в суперхрана.

Ползите от консумацията на круши е доста голяма и разнообразна. Те спомагат за по-лесно и леко дишане. В Китай например използват крушите дори като лекарство при белодробни заболявания. Заради високото съдържание на глутатион, който е антиоксидант, сокът от круша повишава имунитета на белите дробове и по този начин подпомага за образуването на инфекция. Естествено при такива проблеми трябва първо да се посъветваме със своя лекуващ лекар.

Крушите се оказват много полезни и при друга разпространена болест - при диабета. Там съдържанието им на полифеноли се явява като защитен ефект срещу развитието на диабет от тип две и помага за регулиране и намаляване на кръвната захар в кръвта. Препоръчва се хапването на необелени круши поне пет пъти в седмицата.

Крушите се препоръчват и за бременните жени, тъй като са доста хранителни и съдържат фолиева киселина, която е доста важна за протичането на една нормална бременност. Една по-голяма круша осигурява поне 14 микрограма фолиева киселина и през първите месеци на бременността силно се препоръчва тяхната консумация, като естествен прием на фолиева киселина.

вкусни круши

Крушата се оказва и антиалергична. Неслучайно е използвана при захранване на бебето, като първият плод, който се дава на малкото дете, заради вкусния си сок, е много малко вероятно да му причини някакъв вид алергична реакция.

Крушите предпазват костите. Те съдържат високи нива на витамин К, който е жизненоважен за здравето на костите и минерала бор, който пък помага на тялото да запазва калция в организма на човек.

Може би една от най-интересните ползи, на крушите е при махмурлук. Те могат да намалят нивото на алкохол в кръвта и последващите от него болки в главата и временна неразположеност. Единственото условие е да го консумираме преди да седнем да празнуваме, а не след това на сутринта.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати