gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Изумителната лечебна сила на кактуса

Изумителната лечебна сила на кактуса

кактус

В България кактусите се използват за вътрешна декорация, като има над 500 вида кактуси. Оказва се, че кактусът освен едно красиво и лесно за отглеждане в домашни условия растение/цвете е и с доста неподозирани лечебни способности.

Има разнообразни начини за лечение на болести именно с кактус. Още от древни времена местните племена са използвали кактусите като лечебно средство. В днешно време фармацевтичната промишленост произвежда лекарства, като включва в тях вещества от кактус.

Според някой учени кактусите имат невероятното свойство да премахват и да спират вредните лъчения на електромагнитното поле от различни електроуреди като телевизори, компютри и друга електротехника, използвана в ежедневието.

Почти всички видове кактуси са диуретици (лекарствени средства, водещи до стимулирано производство на урина). Те се използват за заздравяване на рани и като средство за спиране на кръвоизливи.

Сокът от кактус е с цвят и свойства, напомнящи на тези на краставицата. Облекчава главоболието, освежава и дава енергия на организма. Лечебните свойства на кактуса спомагат при лечение на болести на стомашно-чревния тракт, неврологични и сърдечно-съдови заболявания.

кактус

При лечение на настинки се използва стеблото на растението, а сокът е препоръчван при различни ревматични заболявания за облекчаване на болките.

Изключително ВАЖНО е да отбележим, че приготвянето на каквито и да било рецепти с кактус става едва след като внимателно отстраним всички бодли!

Кактусът съдържа алкалоиди, които имат антибактериален ефект и спират растежа на микроорганизми.

Ето и някой лечебни рецепти с кактус:

сок от кактус

- При лечение на рани се приготвя смес от сока на кактус и хрян в съотношение две към едно. От получената смес се прави компрес, като се сменя на около 2 часа;

- При заболявания на горните дихателни пътища - кашлица, бронхит и други, се приготвя смес отново от сок на кактус и бяла ружа. За по-голям ефект може да се добави и една супена лъжица мед. Приема се по една лъжица по три пъти на ден;

- При болки в ставите режем едно голямо парче кактус, размачква се на каша и се слага на болното място, като се увива добре с шал или нещо подходящо, за да се затопли мястото. Така се оставя да престои поне три часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати