gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кратко пътешествие из кухнята на Казахстан

Кратко пътешествие из кухнята на Казахстан

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74725
казахстански ястия
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Тази статия има за цел да ви запознае с основните ястия, които се хапват в тази страна и вкусовете, които хората предпочитат там. Основните ястия в Казахстан са предимно от месо. Националната кухня в тази страна се отличава с разнообразни и специфични продукти, които могат да бъдат както млечни, така и месни. В някои региони на Казахстан се приготвят и рибни ястия.

Традициите в номадското гостоприемство включват много ритуали и обичаи, които се спазват строго на трапезата, както се спазват и изискванията за реда на поведение в човешките взаимоотношения. Ако отидете на гости в някой тамошен жител, първо ще ви поднесат камилско мляко, наречено кумис или айрян, който ще бъде последван от чай с мляко или бита сметана, понички, наречени баураски, стафиди, естествено сладко топено сирене, наречено ирим шик, както и парчета сушен катък.

След това ще имате възможност да опитате мезета от конско и овнешко месо, традиционен местен колбас от конско месо, наречен казъ, солено или пушено конско филе, колбас от варено, сушено или пушено право черво, наречен карта, задушени овчи гърди, наречени кабъра. На всяка трапеза в тази страна неизменно присъстват питките от пшенично брашно. Свареното месо обикновено ще ви го поднесат на големи, цели късове.

казахстанска кухня

Прието е стопанинът да реже месото пред гостите и да гощава всеки поотделно. На най-скъпият гост домакинът поднася приготвена по специален начин овнешка глава. Госта трябва да я раздели между всички присъстващи, като трябва да покаже уважение към всеки един. Отлично допълнение към основното е наситеният с аромати месен бульон, наречен сорпа, който по традиция се сервира в специални купички, които са без дръжки и които се наричат пиали. Накрая домакинът ще ви поднесе кумис и чай.

Основните ястия в казахстанската кухня се приготвят главно с бульон от месо, което е най-вече овнешко, конско, говеждо или камилско. В съвременната местна кухня, бульонът се вари и от птиче месо или риба. Най-често в супите, домакините слагат домашно приготвени фиде или ювка, а не рядко и зърнени култури.

Повечето основни ястия се гарнират със ситно нарязан магданоз, копър или кориандър. Някои от най-разпространените са рибен бульон, наречен балък сорпа, сорпа с ориз, бульон с ювка и месо, сорпа с овнешка опашна сланина, месо и риба по казахски.

В тази кухня ястията, които се сервират след основното, се приготвят най-често от овнешко, конско, говеждо, камилско, птиче месо, риба и дивеч. Месните продукти се комбинират с тесто, различни видове грис, зеленчуци или от тях се правят шишчета. Едно от известните основни ястия се нарича бешбармак и се приготвя за празници. Блюдото се среща в рецептите като месо по казахски. Представлява варено месо, юфка във формата на едри правоъгълници и наситен лульон.

бешбармак

Месото може да бъде овнешко, говеждо, конско или камилско. По традиция, за да посрещнат гостите си, домакините колят овен, а празничното ястие неизменно съдържа конско месо.

Преди да бъде поднесено, месото може да се поръси с наситнен магданоз, копър или кориандър. С месото могат да се поднесат и варени полуфабрикати от конско месо и картофи. Другото известно ястие сред местното население се нарича кеспе с месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати