Словакия - малката страна с много вкусна храна

1 от 9 Снимки
Словашко овче сирене

Някога задавали ли сте си въпроса какво всъщност значи понятието кулинарна традиция? Дали има точно определение за това понятие? Във всяка страна има кулинарни традиции и рецепти, както отпреди векове, така и от ден днешен.

Словакия е малка нация, но историята ѝ е бурна и в нея има много периоди на зависимост от други народи, които са повлияли на всичко, свързано с нея, включително и на кулинарните традиции. Територията, на която страната се намира в момента, е била арена на много исторически събития и процеси - през нея е преминавала границата между Римската империя и селищата на така наречените варвари.

Там са били създадени едни от първите държавни структури - държавата на Само, Нитранското княжество, а по-късно и Великоморавия.

Завоюването на страната от Унгария играе важна роля в по-нататъшното ѝ съдба - повече от 900 години Словакия е била част от Унгария, когато по това време е била кралство.

Всички тези събития са оставили следа в това, което готвят и ядат хората в Словакия. По-голямата част от територията на страната се заема от високи и ниски тетри, както и от много планини. Оттам идват и традиционните за страната овчи сирена /разгледай галерията/.

По-известните сирена са Пареница, ощиепок и бръндза. Сиренето бриндза е важна част от едно от националните ястия - брънза галушки. Това ястие представлява парченца тесто от сурови картофи и брашно, които се сваряват в подсолена вода и се покриват с плътен слой от мекото сирене и голямо количество пържен бекон.

Вареното тесто участва както като основна, така и като допълнителна съставка в по-голямата част от страните в Източна Европа. В Словакия, освен че правят галушки, правят също и rezance, което много наподобява юфка, които често се сервират с голямо количество смлени макови семена и захар.

Кнедлите също са много популярни в страната - дали с пълнеж от сливи, или пък част от гулашите, които макар и да са от унгарски произход, често се готвят в Словакия. Повечето ястия от градската кухня на страната са с унгарски и австрийски произход.

Освен гулашите и палачинките, които са взаимствани с унгарската кухня, в Словакия са популярни и австрийските шницели и щрудели. Един от популярните десерти там е траделник - представлява кухи цилиндри от тесто с аромат на лимон и индийско орехче, които се пекат увити около дървени кръгли форми.

Най-известното място, където се приготвя този десерт, е град Скалца, намиращ се в западна Словакия.

Характерна черта на градската словашка кухня е изобилието от ястия, приготвени със сладководна риба, която най-често е шаран, но се използват също и пъстърва, щука и бяла риба.

Супите също са неизменна част от менюто на местните жители, особено чесновата, тази с маруля или гъбена супа със заквасена сметана. Най-обичаната супа обаче е капустницата с кисело зеле и различни колбаси, а понякога и с цели, необелени ябълки.

Бирата е национална напитка в Словакия и по нищо не отстъпва на чешката.

В южна Словакия обаче още от времето на Рим се отглежда грозде и страната се радва на добри и интересни бели вина, които се правят най-вече от австрийския сорт грюнер велтлинер и италианския ризлинг.

Тежките исторически взаимоотношения на Словакия със съседните страни са създали уникална кулинарна смесица от природни условия, местен бит и национализъм, които придават на всички чуждоземни ястия словашки привкус.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати