Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо замразените плодове и зеленчуци са за предпочитане пред пресните

Защо замразените плодове и зеленчуци са за предпочитане пред пресните

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1462k
Замразени горски плодове

Ако и вие, както и повечето хора, смятате, че плодовете и зеленчуците са полезни единствено и само когато са пресни, то вероятно е крайно време да ви разкрием защо и как замразените такива могат да се ползват с много по-голямо предимство в кухнята ви.

Със сигурност ще ви бъде много по-удобно да приготвите различни продукти за фризера, когато разполагате с повече свободно време, и да ги използвате в необходимия момент, без да се бавите да чистите, белите, режете и стържете. Важното е само да се снабдите с херметически затварящи се торбички, които няма да позволят храната да се развали или да изгуби ценните си качества и вкусове.

Една от най-честите причини, поради които съхраняваме плодове и зеленчуци в замразено състояние, е тяхната сезонност. Много по-добре е, когато ви се приядат ягоди през зимата, да похапвате истински ягоди, които дори може да сте отгледали сами в градината си през лятото и сте замразили за по-късно, вместо да търсите изкуствените такива в големите вериги магазини.

Същото се отнася за всички видове плодове и зеленчуци, които знам, че виреят в дадения сезон.

За определени рецепти понякога използваме плодове или зеленчуци, които не се отглеждат на територията на нашата страна или околните такива и е трябвало да бъдат внасяни отдалеч. Не гледайте лъскавите вносни стоки, пълни с химия, с цел да издържат по-дълго време, а заложете на замразените. Те също са внос, но тъй като не са пресни, не се нуждаят и от нищо друго освен фризер по време на транспортирането си, което, от своя страна, увеличава шансовете подобни продукти да не съдържат отровни изкуствени примеси.

Често купуваме голямо количество моркови с идеята да се храним по-здравословно и да наблягаме на салатите, а в крайна сметка все не успяваме да ги употребим всичките, тъй като често се храним навън или на работното място. Вместо да ги изхвърляте, се научете да планирате по-добре. Процесът на замразяване заключва бета-каротините и антиоксидантите в морковите, като по този начин те освен че остават подходящи за дълго съхранение и употреба, са точно толкова полезни, колкото и прясно откъснатите.

Когато решите, че ще използвате спанак като сос в задушено или в супи, а установите, че рядко имате пресен такъв в хладилника си, тъй като не е сред най-често купуваните и използвани зеленчуци - пакетчето от фризера ще бъде най-добрият ви помощник.

Грах, зелен боб и царевица могат да се окажат идеалното допълнение, както към основните ви ястия, така и към салатите и предястията, с които посрещате гостите си. Подсигурете си няколко пакета във фризера и само за десетина минути на пара ще имате зеленчуци, които в суров вид трябва да обработвате поне час.

Ако планирате правилно, не само че може да разполагате с голям набор от истински плодове и зеленчуци под ръка, но те ще са измити, изчистени и подготвени за моментите, в които ще се нуждаете от тях. Използвайте фризера умно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати