Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как и с какво да се храним през зимата?

Как и с какво да се храним през зимата?

Драга МишеваДрага Мишева
Чирак
242303
Омега-3

Зимата е много студен сезон и през него организмът ни се нуждае от много голяма енергия, за да може да поддържа топлина на тялото. Също така се нуждаем и от храни, които да поддържат нашата имунна система. По този начин ще се предпазим от различните видове вируси.

Зимните месеци не са приятни и трябва да приемаме определени храни и съставки.

Най-важно е да приемаме достатъчно витамини и минерали.

- Магнезий - това е един от на-разпространените химични елементи, който участва в най-много ензимни реакции. Това е и причината той да бъде толкова важен за поддържане на здравето. Най-често можем да си го добавим от зърнените храни, ядките, семената, от кафето и спанака. Тъмният шоколад, бананите и ечемикът също са богат източник на магнезий.

- Цинк - него можем да си набавим от тиквените семки, месото и морската храна. Цинкът спомага за поддържане на имунната система на организма и предотвратяване на настинки;

- Различните видове витамини /В, С и D3/ - всичките тези витамини поддържат имунитета на организма и подобряват физическото състояние на организма. Такива витамини можем да си набавим от червеното месо, рибата, бобовите растения, млякото, черния дроб, черния хляб, ядките и др.

Полезно за зимното хранене са и плодовете и зеленчуците, които също укрепват имунната система. Може да се консумират всички продукти, които се предлагат на пазара.

Хубаво е поне 1-2 пъти в седмицата да си направим меню с риба. Тя е основен източник на Омега-3 мастните киселини, които унищожават бактериите в организма.

Естествено най-важните храни са месото и млечните продукти. Те са богат източник на протеини. Също така поддържат метаболизма, тъй като той отслабва през зимата.

И не забравяйте - хранете се по 5 пъти на ден през 3 часа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати