Сертификат за качество искат за кромида от село Баничан

Лук
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Производители на кромид лук от село Баничан настояват продуктът им да бъде прибавен към листа за защитени наименования на храните към кампанията Да защитим българския вкус.

Сертификатът от този тип гарантира качеството на продуктите, а от село Баничан смятат, че техният кромид лук е достатъчно уникален, за да заслужи мястото си сред останалите защитени от географското наименование хранителни продукти.

За инициативата разказва Румяна Джибова, секретар на читалището в Баничан пред Дарик.

В селото вече тече разяснителна кампания, след което ще се създаде Асоциация на производителите на баничански кромид. Произвеждат се две разновидности на лука – бял и червен, който е подходящ за салати.

Кромид лук

Засаждането на този кромид лук е по-специфично, споделят производители. То става с разсад, изисква специална почва и много поливане.

Производителите на баничанския продукт са решени да изпълнят процедурата по сертифициране в сътрудничество с българския клон на организацията СлоуФуд. Така могат да се включат в кампанията на евродепутата Момчил Ненков – Да защитим българския вкус.

До този момент в списъка с кандидати за защитено наименование са включени месото от източнобалканска свиня и куртовския розов домат.

Техните документи по схемите за качество на Европейския съюз са готови.

Горнооряховски суджук

Със защитено наименование на продукт с географско значение са горнооряховският суджук и българското розово масло. В процес на получаване на защита е и странджанският манов мед.

Този механизъм защитава европейските производители и гарантира качество на продукта за съответния географски регион.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати