Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Личи - суперплодът, който се бори с апетита

Личи - суперплодът, който се бори с апетита

Yana G.Yana G.
Готвач
100733
Личи

Личи - този малък южен плод с грапава обвивка и израстъци в средата е с голяма семка. Както повечето плодове, се консумира само месестата му част, между обвивката и семката по средата.

Той има широко разпространение и си използва, както в козметиката, така и в парфюмерията. Родината му е Китай, но е срещан и в много други азиатски страни и райони, наричат го личи, а той е изключително ароматен и вкусен. В България можем да го срещнем в по-големите хранителни вериги.

Плодът съдържа много ненаситени мастни киселини, заради които много по-бързо се усвояват бета каротина и мастноразтворимите витамини.

Личи използват в източната медицина. Там с негова помощ стабилизират нивото на кръвна захар на хора, които имат проблеми с диабета.

Успява да намали риска от инсулт и инфаркт, предотвратява образуването на съсиреци в кръвта. Добър източник на фибри, въглехидрати и витамин В.

С една чаша сок от личи си набавяме над 100% от препоръчителното количество витамин С за ден. Стимулира метаболизма и намалява апетита. Личи съдържа мед, магнезий, желязо. Препоръчват го и на бременни жени заради фолиевата киселина, която съдържа.

В личито нивата на калий са по-високи, докато нивото на натрий е почти минимално. Честото похапване на тези малки червени плодчета ни помага и за намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта, а за сметка на това повишава нивото на добрия холестерол. Също така спомага за предпазване на сърцето отвисоко кръвно налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати