Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Грузия - страната на непознатите кулинарни изкушения

Грузия - страната на непознатите кулинарни изкушения

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74808
Грузинска кухня

Грузия е държава в Източна Европа, която на запад граничи с Черно море, Русия на север и изток, Турция и Армения на юг, и Азербейджан на югоизток. Тя покрива територия от 69 700 км, а населението ѝ е около 5 млн. души. Столицата на страната е Тбилиси.

По време на античността са били създадени много малки царства в региона. Колхидското царство и царство Иберия са приели християнството през ранната половина 6-ти век. Културната традиция в страната се развива около грузинския език и неговата литературна традиция.

Грузия е малка страна, която трудно може да намерите на картата, но пък за сметка на това е цяло богатство от здравословни, вкусни, пикантни и оригинални храни. Грузия е малка, но пък има големи традиции.

Съществува една грузинска легенда, която гласи: Когато Господ раздавал земя на хората, грузинците имали празник, наречен Supra, с тостове и много вино. Поради тази причина те закъснели и разбрали, че за тях не е останала земя. Те обяснили закъснението си с това, че вдигали чаши в чест на Бог. Той бил поласкан и дал на грузинците част от земята, която бил запазил за себе си.

Празникът Supra е съчетание на храна, напитки, тостове и топли взаимоотношения. Храната в Грузия не е просто обикновено хранене, а е и начин за провеждане на хубави разговори, споделяне на емоции и благодарности. Tamada е най-важният човек на грузинската супра, който се явява нещо като режисьор и вдига различни тостове.

Грузинската кухня е красива смесица между източните и западните цивилизации и тяхната храна. Въпреки че в страната се използват обикновени и добре познати в цял свят продукти, чрез смесване на различни пропорции, съставки и подправки, кухнята на страната придобива специален вкус и аромат, които са типични за грузинските ястия и което ги прави уникални.

Асо посетите страната, спокойно може да намерите нещо, което ще ви хареса, защото там има храна за всеки вкус. Дори и ако сте вегетарианец, ще останете доволен, защото както ястия с месо, така и ястия със зеленчуци присъстват на трапезата на обикновения грузинец.

В Грузия може да откриете техен специален чийзкейк, наречен Хачапури/ khachapuri/ /виж галерията/ и е първото нещо, което трябва да опитате. Това е златист, тънък печен пай, пълнен със сирене.

Орехът пък е мистерията на грузинската кухня. Той е важна част от кухнята на страната и се използва в почти всяко ястие - от месо до зеленчуци. Има няколко ястия, които са сложени под общото наименование pkhali, които се приготвят от орехи и различни растения като спанак, зелен и червен боб, листа от цвекло и др.

Има няколко вида меса, които се приготвят с орехи и са най-вкусните ястия, които в Грузия предлагат само на най-важните си гости. Satsivi е ястие с пилешко месо в орехи, което се приготвя в по-специалните дни като Коледа, Великден, по сватби и др.

Никой обаче не може да си представи празник в Грузия, в който да не присъства Mtsvadi, което представлява свинско месо на грил, но понякога може да бъде говеждо или агнешко. Тайната на това ястие е в специално изсушените лозови клони, които се използват за изпичането на месото. Те придават на това ястие уникалните аромат и вкус на добре познатото и правено от всички месо на грил.

Грузия е родината на лозата и затова там се произвежда много хубаво вино. Съществуват няколко доказателства, които доказват, че именно тази страна е родината на лозата. Има няколко вида лозници и правенето на вино е най-важната и специална традиция за местните жители.

В Грузия имат големи, глинени гърнета, които са поставени в земята и които се наричат kvevri. Това са традиционни съдове, в които се прави уникално вино със специален характерен аромат.

Десертите имат много специално място в кухнята на страната. Най-важният и уникален десерт за страната е Gozinaki. Представлява десерт във формата на диамант и това не е случайно. Прави се с орехи и мед и е нещо много специално, което се прави само на Нова година.

Чурчхела /Churchkhela/ също се прави с орехи, но понякога може и с ядки или бадеми. Представлява дълъг наниз от орехи, които са нанизани на конец и които се потапят в специална смес от концентриран сок от грозде с малко брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати