Вижте кулинарните специалитети на далечен Еквадор

1 от 10 Снимки
Еквадорска кухня

Република Еквадор се намира в северозападната част на Южна Америка. Граничи с Колумбия на север, с Перу на изток и юг и с Тихия океан на запад. Тя е една от двете страни в Южна Америка заедно с Чили, която не граничи с Бразилия. Републиката включва и Галапагоските острови, които се намират на около 1000 км от континента. Еквадор се намира от двете страни на екватора, откъдето идва и името ѝ. Столицата на страната е град Кито.

Страната ще ви плени не само с храната си, но и с прекрасните си плажове, савани, пустини и величествени планини. Еквадор е с най-лесния достъп в света. Тя има безвизов режим за гражданите на всички държави, като всеки турист може да остане до 90 дни в нея.

Ако решите да опитате местната кухня, трябва да посетите Кито. На централния пазар в града има много сергии, където се продава готова храна, която е традиционна като емпанадас /виж галерията/ и локро де папа - еквадорска картофена супа. Трябва задължително да опитате и трес лечес, който е много вкусен местен десерт.

Еквадорската кухня е много разнообразна заради различната надморска височина в различните региони на страната. В планинските райони може да намерите свинско, пилешко, говеждо и куи - месо от морско свинче. Месото се сервира с богати на въглехидрати храни, каквито са оризът, царевицата и картофите.

Разпространено улично ястие в горните райони на планините е торнадо - което е печено цяло прасенце, което е поднесено с картофи. Сред многото еквадорски ястия може да намерите patakones - неузрял жевовлек, пържен в масло, след това направен на пюре и пържен отново, lyapingachos - картофени питки, секо де чиво - което е яхния от козе месо.

Голямото разнообразие на пресни плодове може да намерите в по-ниските райони на страната. Различните храни в Еквадор са традиционни за различните региони в страната. Например хората по брега ядат повече риба, докато жителите в планината хапват месо, картофи, ориз и бял качамак.

Сред ястията, характерни за района на крайбрежието, може да откриете Севиче /ceviche/, което се прави по различни начини, но основата му е морската храна - риба, скариди и др. Правят също и маринован в лимонов сок хляб. Най-популярното ястие на брега на Еквадор е ensebolyado, състоящо се от големи парчета маринована риба, лук и разнообразие от подправки.

В провинция Есмералда най-популярни са ястията с кокос. Живовлекът и фъстъците са включвани в много от ястията по крайбрежието, които обикновено се сервират в два курса. Първият курс е този на супите, които могат да бъдат Агуадо - рядка супа, обикновено с месо, или калдо де лече, което е зеленчукова супа със сметана. Вторият курс може да включва ориз или риба с менестра - вариво от леща, или салата от зеленчуци.

Patacones - пържени зелени хлебчета със сирене са популярни допълнителни ястия заедно с тези по крайбрежието. Някои от най-типичните ястия в крайбрежната зона са ceviche, pan-de-almodon, corviche, encobollado, empanadas, а в района на планината са - hormado, fritada, humaitas, tamale, llapingachos, lomo saltado, churrasco.

За жителите на планинските райони в Еквадор най-честата храна е морското свинче. В южните планински райони храната е малко по-различна. Там приготвят супа със зелени банани, свинско печено.

Еквадорската кухня традиционно се състои от две ястия, супи и оризово ястие. По-голямата част от Еквадор не е известна само с бананите и ястията, приготвени с тях, но също и с използването на продукти, съдържащи скорбяла като картофи, хляб, ориз. По традиция, всеки един от тези продукти може да бъде намерен в супата и да се сервира с ориз.

В повечето региони в Еквадор традиционните ястия имат три нива: супа, основно, което включва ориз и протеин като говеждо, птиче, свинско месо или риба.

Десертът и кафето са много традиционни за страната. Вечерята обикновено е лека, а понякога включва кафе, чай и хляб.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати